Klimaatkermis en kouder zwembad: Utrecht wil meer besparen op energie

Utrecht - De gemeente Utrecht onderzoekt hoe er deze winter nog meer op energie kan worden bespaard. Utrecht wil kijken welke maatregelen zowel inwoners, ondernemers als de gemeente zelf nog kunnen nemen om de energierekeningen zo laag mogelijk te houden.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat de afgelopen maanden al de nodige maatregelen zijn genomen, maar ook dat er nog aan nieuwe energiemaatregelen wordt gewerkt. Zo konden inwoners met een minimuminkomen in Overvecht, Kanaleneiland, Hoograven en Zuilen al hun spouwmuur of vloer isoleren, zonder hier financieel aan te hoeven bijdragen. De gemeente wil deze maatregel nu ook uitbreiden naar andere wijken, maar daar is wel een subsidie van de provincie Utrecht voor nodig.
Ook wordt er gewerkt aan een witgoedregeling voor U-pas houders. Die pas is bestemd voor mensen met een laag inkomen. Door de regeling kunnen de pashouders met korting bijvoorbeeld een energiezuinige vriezer of wasmachine kopen. Naar verwachting start die regeling begin volgend jaar.
Klimaatkermis
Huiseigenaren worden er via een campagne op gewezen dat ze mee kunnen doen met inkoopacties voor isolerende maatregelen, zoals zonnepanelen of warmtepompen. Daarnaast organiseert de gemeente de komende wintermaanden gemiddeld één keer per maand een zogeheten 'klimaatkermis'. Utrecht wil daar op een laagdrempelige manier tips, adviezen en hulp geven om energie te besparen.
Ondernemers werden eerder al geïnformeerd over hoe ze een tegemoetkoming in hun energiekosten kunnen aanvragen. De afgelopen maanden was er ook een 'deurendichtcampagne' in de binnenstad, waarin winkeliers en horeca werd gevraagd om hun deuren zoveel mogelijk dicht te houden om zo energie te besparen. De gemeente bestudeert nog of er ook een verbod op terrasverwarmers moet komen. Amsterdam is nu al bezig met zo'n verbod.
De gemeente kijkt ook of in verhuurde en eigen gebouwen het energieverbruik verder omlaag kan. In onder meer het Stadskantoor is de thermostaat op 19 graden gezet. Ook bezoekers van de bibliotheek moeten het met een lagere temperatuur doen. Bij verschillende gebouwen is daarnaast de gevelverlichting uitgezet.
Sportclubs
Utrecht inventariseert nog hoe groot de problemen bij sportclubs zijn. Sommige verenigingen hebben al aangegeven dat de energieprijs bij hen met 400 procent is gestegen. De gemeente pleit er bij het Rijk voor dat ook sportverenigingen onder de landelijke regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) gaan vallen. Utrecht zegt de situatie van de verenigingen te blijven monitoren en wil bekijken welke aanvullende hulp van de gemeente dan nodig is.
Ook zwemmers moeten het met een minder warm bad doen. In de gemeentelijke zwembaden is de temperatuur in de recreatiebaden teruggebracht naar 30 graden. Voor doelgroepenbaden is dat 31 graden. De gemeente laat wel weten die temperatuur als een ondergrens te zien en niet verder te zullen verlagen.
Het college wijst erop dat het Rijk nog maatregelen heeft aangekondigd voor scholen, cultuur, zwembaden, amateursport, zorg en ook gemeenten. Maar deze maatregelen moeten nog worden uitgewerkt. Wel weet Utrecht al dat dit een extra budget gaat opleveren van 6 miljoen euro.