Tot 14 jaar cel voor woninginbraak die leidde tot dood 'voddenboer' Peter Dhondt

© RTV Utrecht / Peter Huting
Breukelen - De rechtbank heeft vijf jonge mannen veroordeeld voor hun rol bij de gewelddadige woninginbraak die leidde tot de dood van Peter Dhondt in Breukelen, begin dit jaar. De twee hoofdverdachten, die dodelijke slagen uitdeelden met een koevoet en een hamer, kregen met 14 jaar cel de hoogste celstraffen.
Van de vijf verdachten was er vanmiddag slechts één naar de rechtbank gekomen om zijn straf aan te horen. Het was de man die de kleinste rol had bij het plegen van de fatale inbraak. Zijn medeverdachten lieten het aan hun advocaten over. Wel waren er opnieuw veel nabestaanden van het slachtoffer aanwezig.

Tip over geld

De vijf verdachten, die ten tijde van het misdrijf allen tussen de 19 en 21 jaar oud waren, hadden het huis van Dhondt op het oog, omdat ze dachten dat hij over veel contant geld beschikte. Een dag voor de fatale inbraak braken drie van de vijf verdachten in, maar ze staakten hun poging toen ze zagen dat Dhondt in de huiskamer lag te slapen en wakker werd.
Op 20 januari keerden de verdachten Adi M. uit Bunnik en Alwin T. uit Rotterdam terug bij het huis aan de Oud Aa in Breukelen. Deze keer waren ze samen met twee jonge Utrechters. M. en T. betraden als eerste de woning door de deur met een koevoet te forceren. Daar kwamen ze meteen oog in oog te staan met een woedende Dhondt, die een hamer vasthield.
Het is haast niet voor te stellen, de doodsangsten die het slachtoffer de laatste minuten van zijn leven heeft moeten doorstaan, de heftige pijnen die hij heeft moeten doormaken.
Voorzitter rechtbank

Dodelijke slagen

Er ontstond een worsteling, waarbij Dhondt uiteindelijk met de koevoet en zijn eigen hamer dood werd geslagen. De rechtbank vindt bewezen dat Adi M. en Alwin T. degenen zijn die op Dhondt insloegen. Daarmee hebben ze zich schuldig gemaakt aan gekwalificeerde doodslag. Dat betekent dat ze Dhondt hebben gedood in een poging om de inbraak te verhullen.
Ook Annas M. uit Utrecht was volgens de rechtbank in de woning aanwezig, maar zijn aandeel in het geweld was beperkt. Hij krijgt een celstraf van 6 jaar. Dewi K., eveneens uit Utrecht, was die avond de chauffeur. Hij is veroordeeld tot 1,5 jaar cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij komt onder toezicht van de reclassering en moet zich laten behandelen voor zijn gedrag. De straffen vallen iets lager uit dan de eisen van het OM.

Tipgever

Verdachte Nurdin B., die oorspronkelijk uit Maarssen komt, was de tipgever. Hij was ook degene die met het idee kwam om de eerste inbraak op 18 januari te plegen, maar was niet bij de fatale inbraak op 20 januari. Voor zijn rol krijgt hij een celstraf van 6 maanden. De rechtbank kan hem niet voor het ernstige geweld vervolgen, maar neemt wel erg kwalijk dat hij bij medeverdachte Adi M. bleef aandringen om bij Dhondt in te breken.

Onvoorstelbare pijn

De rechtbankvoorzitter maakte bij de uitspraak ook duidelijk hoe erg Dhondt moet hebben geleden: "Het is haast niet voor te stellen, de doodsangsten die het slachtoffer de laatste minuten van zijn leven heeft moeten doorstaan, de heftige pijnen die hij heeft moeten doormaken als gevolg van het toegepaste geweld. En de wanhoop die hij moet hebben gevoeld toen ieder verzet met geweld werd doorbroken."
Ook de nabestaanden is onnoemelijk leed aangedaan, vindt de rechtbank. De vier verdachten die bij de inbraak betrokken waren, moeten samen een schadevergoeding van 19.000 euro aan een van de nabestaanden betalen.
Tijdens de rechtszaak beweerden de verdachten vol dat ze dachten dat de bewoner op de avond van de inbraak afwezig was. Maar meerdere nabestaanden zijn er van overtuigd dat zij bewust bij Dhondt inbraken op een moment dat hij thuis was, omdat ze hem wilden dwingen te zeggen waar hij zijn geld had verstopt.
Het levenloze lichaam van de 67-jarige Dhondt werd door zijn buurman gevonden in zijn boerderij aan de Oud Aa in Breukelen. Al snel werd duidelijk dat hij door een misdrijf om het leven was gekomen.
Dhondt verzamelde van alles rond zijn woning en stond in de omgeving bekend als 'voddenboer'. Hij was een bekende verschijning in Breukelen, waar hij ook oud papier ophaalde.
Vorige week legde een grote brand zijn boerderij vrijwel volledig in as. Het is nog niet bekend of deze brand is aangestoken. De politie laat weten dit nog te onderzoeken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.