Alarm om penibele situatie mbo'ers: 'Hard getroffen door gevolgen corona en inflatie'

© RTV Utrecht
Woerden - De MBO Raad in Woerden en de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB MBO) in Utrecht willen meer aandacht voor de penibele situatie van sommige mbo-studenten. Zij worden volgens de organisaties "hard getroffen" door de gevolgen van de coronacrisis en de inflatie.
De organisaties in Woerden en Utrecht stellen dat er bij sommige studenten thuis niet altijd voldoende geld is voor bijvoorbeeld ontbijt. Ook stijgt het aantal aanvragen bij het mbo-studentenfonds, waar studenten terechtkunnen die niet genoeg geld hebben voor de schoolkosten.
Het Leger des Heils concludeerde deze herfst dat vooral jongeren vaker dakloos worden. "Voor deze jongeren dreigt een valse start, terwijl ze bezig zijn om hun toekomst op te bouwen", stellen de MBO Raad en JOB MBO in hun gezamenlijke oproep.

Budgetcoaches en lage schoolkosten

Scholen proberen mbo'ers bij te staan, bijvoorbeeld door de schoolkosten laag te houden of budgetcoaches beschikbaar te stellen. Scholen hebben namelijk een verantwoordelijkheid, vinden de organisaties. "De échte oplossing zit in het versterken van de koopkracht van studenten zelf. Maar ook van hun gezin, als ze nog thuis wonen."
Een van de manieren waarop de overheid zou kunnen helpen is volgens de organisaties door de energietoeslag voor mensen met een laag inkomen ook beschikbaar te stellen voor studenten. Die komen er nu in de regel niet voor in aanmerking.

Mentale gezondheid

Ook roepen de MBO Raad en JOB MBO op tot meer aandacht voor studentenwelzijn in deze tijden van crises. Studenten kampen nog steeds met de gevolgen van de coronamaatregelen. Een deel worstelt met de mentale gezondheid, en de combinatie met geldzorgen kan dat erger maken. "Er is in de politiek veel aandacht voor de impact van de maatschappelijke kwesties op het gezins- en bedrijfsleven, maar laten we de studenten in nood niet vergeten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.