Paleis Soestdijk opent de deuren toch weer: 'Jammer om zomaar dicht te houden'

'Winter Paleis Soestdijk' wordt sprookjesachtig aangelicht.
'Winter Paleis Soestdijk' wordt sprookjesachtig aangelicht. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Baarn/Soestdijk - Paleis Soestdijk heeft de deuren heropend. De toekomstplannen voor het monumentale landgoed in Baarn liggen door een serie bezwaren van tegenstanders al een tijdje stil. De eigenaren grijpen de gelegenheid aan om het publiek maar weer even binnen te laten. "Het duurt allemaal toch langer dan we dachten", zei eigenares Maya Meijer-Bergmans vanavond bij de feestelijke opening. "We vonden het jammer om zo'n prachtig paleis zomaar dicht te houden."
'Winter Paleis Soestdijk', zo heet de voormalige koninklijke residentie de komende weken. Dat is historisch gezien eigenlijk best een nieuwe toepassing, want Soestdijk was eeuwenlang juist een zomerverblijf van de Oranjes. Tot en met 8 januari worden op het landgoed typisch winterse activiteiten georganiseerd. Met uitzondering van de feestdagen kunnen bezoekers elke dag tegen betaling een paleis in kerstsfeer komen bekijken, van buiten en van binnen.

Kerstig aangekleed

Het paleis wordt sprookjesachtig aangelicht en een aantal zalen is kerstig aangekleed met onder meer veel kerstbomen en een chique gedekte dinertafel. Op dinsdagen, donderdagen en zaterdagen geven schaapherders een rondleiding over het terrein en je kunt er ook een familie damherten spotten. Op meerdere plaatsen is warme chocolademelk, glühwein en koek & zopie te koop. In de paleistuin zingt een kerstkoor.
'Philips II beschuldigt prins Willem van Oranje te Vlissingen bij zijn vertrek uit de Nederlanden in 1559' van Cornelis Kruseman in de Leuvenzaal van Paleis Soestdijk.
'Philips II beschuldigt prins Willem van Oranje te Vlissingen bij zijn vertrek uit de Nederlanden in 1559' van Cornelis Kruseman in de Leuvenzaal van Paleis Soestdijk. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Kunstliefhebbers kunnen in de Leuvenzaal van het paleis een historisch schilderij van Cornelis Kruseman van dichtbij bekijken. Het meesterwerk 'Philips II beschuldigt prins Willem van Oranje te Vlissingen bij zijn vertrek uit de Nederlanden in 1559' werd in 1832 geschilderd. Het heeft lang op het Binnenhof in Den Haag achter gesloten deuren gehangen en is vanwege de jarenlange verbouwing daar in bruikleen gegeven aan de eigenaren van Paleis Soestdijk.
In de Waterloozaal even verderop ontbreekt het werk 'De Prins van Oranje tijdens de slag bij Quatre-Bras' van Jan Willem Pieneman. Dat wordt in het Nationaal Militair Museum gerestaureerd. De lege plek aan de wand wordt opgevuld met een reproductie van het schilderij. De zaal en de afbeelding zijn een eerbetoon aan de bijdrage die Willem Frederik George Lodewijk - de latere koning Willem II - leverde aan het verslaan van Napoleons troepen bij Waterloo. Ook de Naald, het monument dat je vanuit het paleis kunt zien, herinnert aan wat de prins bij Quatre-Bras presteerde.

Bezwaren

De tijdelijke openstelling van Paleis Soestdijk is voor de MeyerBergman Erfgoed Groep een welkome afleiding van de hindernissen die het megaproject nog altijd ondervindt. De nieuwe eigenaren willen de renovatie van het verouderde gebouw betalen met bouwplannen op het landgoed. Ze kregen na jaren overleg afgelopen voorjaar groen licht van de Baarnse gemeenteraad. De Raad van State oordeelt nu over een serie bezwaren van onder meer omwonenden en natuurorganisaties. Die voeren aan dat de oorspronkelijke plannen niet meer lijken op wat MeyerBergman nu voor Soestdijk in petto heeft en dat de omgeving eronder te lijden heeft.
Een tv-film die documentairemaker Frans Bromet de afgelopen jaren over de vertraging maakte ging in september in première en werd in oktober op tv uitgezonden. Eigenares Meijer-Bergmans zei tegen RTV Utrecht dat het haar mee zou vallen als de restauratie van het paleis in 2024 kan beginnen.

Vorstelijk paleis

Paleis Soestdijk werd tussen 1937 en 2004 bewoond door koningin Juliana en prins Bernhard. Hun vier dochters groeiden er op en jarenlang nam de koninklijke familie op Koninginnedag het bloemendefilé af op het beroemde bordes aan de voorkant van het paleis. Stadhouder Willem III had de toenmalige hofstede in 1674 gekocht en laten uitbouwen tot een jachtslot waar daarna nog veel generaties van het Huis van Oranje-Nassau gebruik van zouden maken. Onder koning Lodewijk Napoleon werd het voor het eerst een koninklijk paleis.
Een winters Paleis Soestdijk, eerder deze week. Op de voorgrond een standbeeld van koningin Juliana en prins Bernhard, de laatste bewoners.
Een winters Paleis Soestdijk, eerder deze week. Op de voorgrond een standbeeld van koningin Juliana en prins Bernhard, de laatste bewoners. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Jaren na het overlijden van de laatste bewoners Juliana en Bernhard besloot de regering om het ooit koninklijke landgoed en alle gebouwen te verkopen. De MeyerBergman Erfgoed Groep werd in 2017 eigenaar en betaalde daar 1,7 miljoen euro voor. Daarmee zou iedere Nederlander voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, verklaarde Maya Meijer-Bergmans de symboliek achter het bod.
De laatste keer dat bezoekers massaal binnen de hekken van Paleis Soestdijk mochten komen was eind augustus tijdens automobielevenement Concours d'Elegance. Afgelopen zomer konden kunstliefhebbers ook de buitententoonstelling Voorlopers op het landgoed bekijken. Jaarlijks worden onder de noemer Royal Park Live bij het paleis grote popconcerten gegeven. Op Bevrijdingsdag werd in de tuin voor het paleis een drukbezochte parade van historische militaire voertuigen gehouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.