Koning keert terug naar woonwagenkamp Beukbergen: 'Hij zit hier op zijn gemak'

Koning Willem-Alexander en burgmeester Koos Janssen op bezoek bij Annie (89)
Koning Willem-Alexander en burgmeester Koos Janssen op bezoek bij Annie (89) © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Zeist - Koning Willem-Alexander bracht vandaag een verrassingsbezoek aan woonwagenkamp Beukbergen in Huis ter Heide. En dat was niet voor het eerst. Vijf jaar geleden was de koning er ook al toen de vernieuwing van het kamp bijna af was. Nu Beukbergen al een tijdje helemaal af is, wilde hij graag het resultaat met eigen ogen zien.
Dat de koning zich zijn vorige bezoek nog goed herinnert, blijkt als hij opnieuw bij de 89-jarige Annie op bezoek gaat. Als één van de weinigen werd ze van het bezoek vooraf op de hoogte gebracht "Waar wilt u mij hebben?", vraagt hij. "In die fijne luie stoel", zegt Annie. "In diezelfde stoel weer?", antwoordt de koning.
Koning Willem-Alexander bezoekt Beukbergen: 'Fantastisch dat hij komt!'
Het woonwagenkamp is de afgelopen jaren verbouwd. De eerste plannen daarvoor stammen al uit 2006. Toen besloot de gemeente Zeist dat de leefbaarheid van het woonwagencentrum verbeterd moest worden. Burgemeester Koos Janssen was vanaf het begin het aanspreekpunt voor de bewoners en loopt vandaag met een grote glimlach rond. "De koning is geïnteresseerd", ziet hij. "Van: hey, hoe is het jullie vergaan? Inmiddels wonen hier ongeveer zeshonderd mensen. We zijn in Europa de grootste woonwagenlocatie."
Daar was wel een ingrijpend traject voor nodig. Het woonwagencentrum is uitgebreid van 170 naar 220 woonplekken, waarbij naast standplaatsen ook ongeveer vijftig vaste woningen zijn gebouwd. De wegen zijn vernieuwd, het riool ook. Totale kosten: 28,5 miljoen euro.
Bewoners konden niet alleen maar huren, maar konden hun woning ook officieel kopen. "De belangrijkste redenen voor herstructurering waren het verbeteren van de brandveiligheid, het corrigeren van illegale situaties en het moderniseren van voorzieningen", liet de gemeente Zeist weten. "Tegelijkertijd moest het eigen karakter van de wijk behouden blijven."
Ook nu nog houdt de burgemeester nauw contact met de wijk. "We praten vanmiddag ook over: wat zou nou beter kunnen? Of: wat is het meeste meegevallen? Maar het woonplezier en het gemeenschapsplezier is gewoon heel erg goed."
Dat beaamt ook Sjef, die al vijftig jaar op het kamp woont. "De burgemeester heeft aangegeven dat hij Beukbergen ging renoveren en dat heeft hij ook waargemaakt. Hij heeft er een prachtige woonwijk van gemaakt."
Ondertussen geniet Annie nog na van het tweede bezoek van de koning. "Ik ben heel trots. Hij zit hier ook op zijn gemak. Mijn kerst kan niet meer kapot."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.