Hongaren kopen huisraad met Leusdens geld

LEUSDEN - Een delegatie uit Leusden heeft het gebied in Hongarije bezocht, dat in oktober werd getroffen door een zware milieuramp. De Leusdenaren kregen te zien wat er is gebeurd met het geld dat de stichting Vriendschapsband Leusden-Tét heeft ingezameld.
In oktober overstroomde een aantal dorpen na een dambreuk bij een naburige aluminiumfabriek. Daarbij kwamen miljoenen liters met zware metalen vervuilde modder vrij. Bij de ramp vielen tien doden en meer dan honderd gewonden. Ook werden 300 huizen verwoest en raakten grote delen van de getroffen dorpen voor langere tijd onbewoonbaar.
De Leusdenaren bezochten het gebied op uitnodiging van de burgemeester van Kolontár, het dorp dat het dichtst bij de fabriek ligt. Nadat in de dorpen Tényo en Gyorszemere –die deel uitmaken van de regio Tét- spontane hulpacties van de grond kwamen, stuurde de Leusdense stichting ruim 2.000 euro naar Hongarije.
Het geld is vooral gebruikt voor het kopen van nieuw keukengerei. Daar was erg veel behoefte aan bij de dakloos geraakte gezinnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.