Reconstructie: zo verliepen de laatste dagen van Henk Fraser bij FC Utrecht

© Orange Pictures
Utrecht - Als een donderslag bij heldere hemel kwam vanochtend het nieuws dat Henk Fraser vertrekt als trainer van FC Utrecht. Reden: een 'grensoverschrijdend incident'. Wat is er precies gebeurd, en waarom reisde Fraser ná dat incident nog af naar Spanje voor een trainingskamp? Een reconstructie van FC Utrecht-watcher René van den Berg.
(Ongewilde) hoofdrolspeler in het verhaal is Amin Younes. De Duitse aanvaller was afgelopen zaterdag betrokken bij gebakkelei op het Utrechtse trainingsveld. "Fraser zei dat Younes het veld moest verlaten", zegt Van den Berg. "Het is toen tot een klein handgemeen gekomen. Wat geduw op de borst waardoor Younes naar de uitgang van het veld werd gemanoeuvreerd. De handen van Fraser zijn ook om Younes' nek gekomen."
Toen Younes uiteindelijk in de kleedkamer belandde, was de storm nog niet gaan liggen. Zijn teamgenoten voegden zich na de training bij hem. En even later stapte ook Fraser de kleedkamer binnen. "Toen is het verder geëscaleerd met woorden", zegt Van den Berg.

Younes meldt zich ziek

Daarmee leek het incident klaar. Ware het niet dat de Duitse voetballer zich vervolgens ziek meldde. Vervolgens wordt de tijdlijn iets vager. Want hoe heeft FC Utrecht gereageerd op die ziekmelding? Heeft de clubleiding Fraser bevraagd over het opstootje van zaterdag? Het zijn vragen waar FC Utrecht (op dit moment) geen antwoorden op wil geven.
Maandag vertrok de selectie van FC Utrecht naar Spanje voor een trainingskamp. Zónder Younes, die zich had ziekgemeld, maar mét trainer Fraser. "Hij was er gewoon bij maandag, in alle vroegte op Eindhoven Airport."

Directie haast zich naar Spanje

Terwijl de selectie geniet van de Spaanse zon (of wat daar in december nog van over is) besluit de in Nederland achtergebleven clubleiding in allerijl ook een ticket te boeken. Het gaat om technisch directeur Jordy Zuidam en algemeen directeur Thijs Otto van Es. Zij stappen dinsdagmiddag op het vliegtuig en nemen intrek in het hotel waar de spelersgroep en Fraser verblijven.
Een ochtend later komen de eerste geruchten dat Fraser vertrekt. Een dagdeel later worden die geruchten bevestigd. Fraser wordt niet ontslagen, maar hij neemt zelf ontslag. Dat vertelt hij in een persbericht op de website van FC Utrecht. Verder wil de club geen toelichting geven op het vertrek.
René van den Berg vertelt op Radio M Utrecht over het vertrek van Fraser
Waarom is Fraser ná het incident met Younes nog op trainingskamp gegaan? Het is de grote vraag die boven zijn vertrek blijft zweven, en waar FC Utrecht vooralsnog geen antwoord op wil geven. Zowel de perswoordvoerder niet, als de directie en clubeigenaar Frans van Seumeren.
René van den Berg kan maar tot één conclusie komen: "Het kan niet anders dan dat de groep in Spanje het vertrouwen in hem heeft opgezegd. Ik denk dat de groep zich achter Younes heeft geschaard en niet achter de trainer."
Wellicht had men al weinig vertrouwen in Fraser, en laten ze hem nu vallen.
René van den Berg, sportverslaggever bij RTV Utrecht
Waarom koos FC Utrecht er na het 'grensoverschrijdende' incident niet voor Fraser op non-actief te stellen en de kwestie te laten onderzoeken? "Misschien is dit de stok die FC Utrecht zocht om de hond, Fraser dus, mee te slaan. Wellicht had men al weinig vertrouwen in Fraser, en laten ze hem nu vallen."

Na 14 duels is het al voorbij

Het avontuur van de van Sparta overkomen Fraser duurde uiteindelijk slechts veertien competitiewedstrijden. Hoewel het begin stroef verliep, leek de oefenmeester de boel steeds meer op de rit te krijgen. De laatste vier duels werden gewonnen, met een zevende plek op de ranglijst als resultaat. "Fraser hield zichzelf altijd voor de ploeg aan de praat te krijgen", zegt Van den Berg. "Het lek leek boven."
Wie Fraser opvolgt, is nog onduidelijk. Voorlopig kan Van den Berg slechts speculeren. "Ik heb namen als Danny Buijs, Fred Rutten en Henk ten Cate horen vallen. Maar nogmaals, dat is echt het geruchtencircuit."
[kader:]

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.