Steeds meer incidenten met verwarde mensen, ook in provincie Utrecht flinke stijging

© Pixabay
Provincie Utrecht - Het aantal incidenten waarbij verwarde mensen betrokken zijn, is de afgelopen jaren gestegen. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van het CBS. In de provincie Utrecht steeg het aantal meldingen van 6100 in 2017 naar ruim 8900 vorig jaar.
Volgens een analyse van het ministerie van Justitie en Veiligheid registreerde de politie van 2017 tot 2021 zo'n 886.000 meldingen van dit soort overlast in heel het land, meldt de NOS. Alleen dit jaar gaat het al om bijna 12.000 gevallen per maand. "Het gaat om overlast, soms ook vernielingen, maar het kan in sommige gevallen ook om wat ernstigere incidenten gaan", stelt Martin Sitalsing, politiechef Midden-Nederland. De politie zegt 20 procent van haar tijd te besteden aan dit soort incidenten.
In de afgelopen vijf jaar ging het dus om 886.000 meldingen, maar daarbij zijn ook incidenten meegerekend die te maken hadden met (pogingen tot) zelfdoding. Zonder die laatste groep komt het aantal meldingen van incidenten landelijk op bijna 553.000.

Kleine groep

De NOS meldt dat een betrekkelijk kleine groep mensen oververtegenwoordigd is in de meldingen over verwarde personen. Van de 187.000 personen die de afgelopen vijf jaar betrokken waren bij een incident, kwamen er 9700 meer dan tien keer in aanraking met de politie vanwege verward gedrag. In de grote steden komt dat het vaakst voor.
Om de situatie voor verwarde personen te verbeteren, trekt het kabinet tot en met 2026 in totaal 59 miljoen euro extra uit voor lokale initiatieven, melden ministers Yesilgöz en Helder in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast is er ook 25 miljoen euro extra beschikbaar om de zorg beter te laten samenwerken met de politie, bijvoorbeeld door de inzet van een GGD-medewerker in de meldkamer om zo de situatie bij een incident beter te kunnen inschatten.
Dat ziet ook politiechef Sitalsing als een oplossing. "De politie kan inderdaad zorgen dat de overlast op dat moment ophoudt, maar het is natuurlijk nog veel belangrijker dat we in die acute situaties met de zorg kunnen optrekken. Zodat we er ook voor kunnen zorgen dat er ook een duurzame oplossing gevonden wordt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.