VVD stapt uit coalitie Leusden vanwege 'trage en moeizame uitvoering' coalitieakkoord

© Gemeente Leusden
Leusden - De VVD in Leusden stapt uit de coalitie. Dat gaf de partij vanavond aan tijdens de raadsvergadering. In de huidige coalitie zitten naast de VVD ook Lokaal Belangrijk en het CDA.
Als reden voor de breuk geeft de VVD-fractie aan "het niet langer aan de inwoners van Leusden te kunnen verantwoorden, om de trage en moeizame uitvoering van het coalitieakkoord tot op heden te blijven steunen."
Belangrijkste breekpunt is de manier waarop de coalitie omgaat met de energietransitie. "Ondanks gemaakte afspraken constateren wij dat op verschillende terreinen onvoldoende voortgang geboekt wordt", staat in een verklaring van de VVD te lezen. "Dit geldt met name op het gebied van de energietransitie."

'Risico dat de provincie bepaalt wat er gaat gebeuren'

Hiermee wordt gedoeld op de oproep van de provincie om meer plannen voor windenergie te ontwikkelen. In de gemeenten waar dat niet gebeurd is, wil de provincie het heft nu zelf in handen nemen. "Leusden dreigt daardoor de regie over haar eigen dorp te verliezen, en zich steeds verder te isoleren. Wij zien het als een reëel risico dat de provincie voor ons gaat bepalen wat er gaat gebeuren", aldus de VVD.
Door deze en andere problemen ziet de lokale fractie zich nu genoodzaakt de stekker uit de coalitie te trekken. "Dit biedt ons onvoldoende vertrouwen en perspectief voor de komende jaren."
Zonder de 2 zetels van de VVD verliest de coalitie zijn meerderheid. Lokaal Belangrijk (7 zetels) en het CDA (4 zetels) hebben samen 11 van de 23 zetels, net geen meerderheid dus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.