Koken in de L-flat: Martijn (45) moet rondkomen van 90 euro per week: 'Ik eet dit vier keer per week'

© RTV Utrecht
Zeist - Deze week bezoeken we vijf bewoners van de L-flat in Zeist die meewerkten aan het kookboek Smaakvol, dat woensdag verschijnt. Vandaag gaan we langs bij Martijn op de 6e verdieping van portiek 8. Hij bedacht een economisch aantrekkelijk gerecht met kip, paprika en perzik.

Feyenoord

Als je bij Martijn van Baarsen (45) op bezoek komt kun je er niet omheen dat hij groot fan is van Feyenoord. Overal hangen vlaggen, sjaaltjes en shirts van de Rotterdamse club. En hij is gabber in hart en nieren. “Maar ik ga niet meer naar de feesten. Dat trek ik niet meer nu ik 45 ben.” Maar de diepgewortelde liefde voor de hardcore is er nog steeds. “Vooral de allerhardste muziek van dj Spitnoise vind ik mooi. Daarvan kan ik echt tot rust komen. Helemaal nu ik midden in een verbouwing zit.”
Een kijkje in de keuken bij Martijn die in de L-flat woont

Renovatie

Martijn woont in het laatste portiek van de flat en daar wordt deze week de renovatie afgerond. In zijn gestripte keuken is een bouwvakker tegels aan het leggen en in de gang wordt gewerkt aan de nieuwe badkamer. “Ik kon ook in een tijdelijke woning gaan wonen, maar heb besloten om hier te blijven. Daar heb ik wel een beetje spijt van eigenlijk", lacht hij. "Aan de woonkamer wordt niks gedaan, dus daar zit ik nu de hele dag.” Een portiek verderop is een douchewoning ingericht voor alle bewoners die nu midden in de verbouwing zitten. “Daar loop ik dan met een handdoekje naar toe.”
Martijn heeft zijn woonkamer vol staan met spullen van zijn geliefde voetbalclub Feyenoord
Martijn heeft zijn woonkamer vol staan met spullen van zijn geliefde voetbalclub Feyenoord © RTV Utrecht

De L-flat in Zeist is één van de grootste flats van Europa. In de 728 appartementen wonen zo’n 1500 mensen uit meer dan honderd verschillende culturen. De flat had een lange tijd een slecht imago vanwege criminaliteit, armoede en door overlast van mensen met psychische problemen. Maar daar komt langzaam verandering in door een actieve buurtaanpak van de gemeente en de woningbouwvereniging Woongoed Zeist. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een grote renovatie van de flat. Daarnaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd om de buurt beter te maken. Zo is er een inloophuis voor wijkbewoners en worden er sportactiviteiten georganiseerd. Om te laten zien hoeveel culturen de flat rijk is, is er nu ook een kookboek gemaakt door een diverse groep bewoners van de L-flat: van Hollandse bloemkoolstamppot tot Turkse kebab en van Jemenitische zoete cake tot Surinaamse Heri Heri.

Snoeiharde hardcore

Om de geluiden van boormachines en zagen een beetje te doorbreken draait Martijn de muziek van zijn favoriete dj Spitnoise. Snelle en snoeiharde hardcore van het type dat waarschijnlijk alleen echte gabbers kunnen waarderen. Ondertussen werkt hij aan zijn tekeningen, die volledig gemaakt worden met zwarte markerstiften. Overal in zijn woonkamer liggen pakjes met nieuwe, zwarte stiften. “Op deze manier kom ik helemaal tot rust. Heerlijk.”
Met markerstiften maakt Martijn dit soort tekeningen
Met markerstiften maakt Martijn dit soort tekeningen © RTV Utrecht

90 euro

Martijn woont sinds 10 jaar in de L-flat. Omdat hij ADHD en een vorm van autisme heeft, woonde hij er in het begin onder begeleiding van een zorginstelling. Sinds een aantal jaren woont hij volledig zelfstandig. “Dat gaat met vallen en opstaan, maar ik heb het hier wel naar mijn zin.” Hij moet rondkomen van 90 euro per week. “En daar moet ik alles van doen.” Omdat hij fanatiek roker is gaat veel geld naar shag en vloeitjes. “En ik heb daarom voor het kookboek ook een gerecht bedacht dat betaalbaar is. Het heet 'Something Sweet, Something Spicy' en ik eet het zeker drie tot vier keer in de week. De kipfilet haal ik altijd bij de Turkse slager. Daar is het veel goedkoper en lekkerder en je kan ook kleine porties laten afwegen.”
Martijn is gabber in hart en nieren, maar gaat niet meer naar de feestjes. "Daar ben ik te oud voor."
Martijn is gabber in hart en nieren, maar gaat niet meer naar de feestjes. "Daar ben ik te oud voor." © RTV Utrecht

Rijst met kip, paprika en perzik 'Something sweet, something spicy'

Ingrediënten: • 3 teentjes knoflook, 1 puntpaprika, 200 gram kipfilet, 200 gram basmatirijst, boemboe ajam paniki van Conimex, blikje perziken

Snijd de knoflook fijn. Snijd ook de paprika en kipfilet in stukjes. Verhit wat olie in een pan en fruit de knoflook. Voeg de stukjes kipfilet toe en bak mee totdat het gaar is. Voeg vervolgens ook de boemboe (zie instructies op de verpakking) en de stukjes paprika toe en bak nog even mee. Zet ondertussen een pan met water op het vuur. Kook hierin de rijst gaar in 10 minuten. Als de rijst gaar is, giet je deze af. Laat even staan met de deksel op de pan. Snijd de perziken in partjes. Serveer de rijst op een bord samen met het kipmengsel en de partjes perzik.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Slotstad RTV

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.