Advocatenneef Youssef T. betuigt spijt na horen strafeis van 7 jaar cel

Rechtbank De Bunker in Amsterdam
Rechtbank De Bunker in Amsterdam © RTV Utrecht
Vianen - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zeven jaar cel geëist tegen de neef van vermeend topcrimineel Ridouan T. De 39-jarige Youssef T. is niet alleen zijn neef, maar was ook een tijd zijn advocaat. In de rechtszaal betuigde hij spijt.
Het OM verdenkt Youssef T. ervan volop betrokken te zijn bij de misdaadorganisatie van Ridouan T. in de tijd dat hij zijn neef bijstond. "Youssef was de onmisbare schakel, hij was de flessenhals", zei de officier van justitie. Youssef T. heeft zijn neef Ridouan meermaals bezocht in de Extra Beveiligde Inrichting (de EBI) in Vught. De twee zouden onder meer ontsnappingsplannen voor Ridouan T. hebben besproken.
Daarnaast zou Youssef T. tal van berichten van Ridouan T. naar buiten hebben gesmokkeld en hem berichten van veronderstelde handlangers buiten de gevangenismuren hebben bezorgd. Allemaal met als doel dat Ridouan T. vanuit de cel zijn vermeende criminele organisatie kon blijven aansturen.
Ridouan T. zei eerder dat hij zijn neef had 'meegesleurd'. "Youssef is eerlijk, integer en naïef. Ik heb hem meegesleurd in wat er nu is gebeurd", zei Ridouan in de rechtbank. Hij zou "spelletjes" hebben gespeeld, waar Youssef nu "de dupe" van is geworden. "Ik was ervan overtuigd dat ik werd afgeluisterd. Daarom ging ik onzinverhalen vertellen."

'Had nooit mogen gebeuren'

Op het moment dat Youssef T. het laatste woord kreeg in zijn strafzaak bood hij uitgebreid zijn excuses aan. "Ik heb enorm veel spijt hoe het is gelopen en gegaan", zei de verdachte. "Het had nooit mogen gebeuren." In het bijzonder zei T. sorry tegen zijn oude beroepsgroep, de advocatuur. "Ik schaam me nog steeds. Als het aan mij had gelegen dan was het totaal anders gelopen, nogmaals sorry."
De rechtbank Amsterdam doet op 23 januari uitspraak in deze zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.