Liefde op het eerste gehoor: harpistenduo verliefd op hetzelfde instrument

Allebei geraakt door dezelfde harp
Allebei geraakt door dezelfde harp © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Doorn - Ze delen een passie voor de harp, hebben precies dezelfde harp en zijn door de harp vriendinnen geworden. Binnenkort staan Annemieke IJzerman en Saskia Rekké samen op het podium als DUO 23. Vernoemd naar hun harp.
Twee harpisten verliefd op dezelfde harp
Allebei kregen ze al jong een passie voor de harp. Bij Saskia was het meteen al de enige liefde: "Eigenlijk heb ik de harp al mijn hele leven bij me, zo voelt het een beetje. Ik moest op pianoles bij mijn oma, maar ik wilde al de harp. Toen ik 10 was kreeg ik uiteindelijk harples. Harp is altijd in mijn leven geweest. Ik ben vooral iemand van de harmonieën, ik hou van akkoorden, melodieën vind ik ook prachtig, maar de samenklanken maar dan ook nog eens zoals ze door een harp gemaakt worden, dat geluid, dat blijft geweldig."
Een jonge Saskia met haar harp.
Een jonge Saskia met haar harp. © Saskia Rakké
Annemieke: "Ik mocht kiezen van mijn ouders welk instrument ik wilde leren bespelen. Voor mij was in eerste instantie de piano of de viool, tot ik op de muziekschool kwam en daar het harplokaal zag met vijf harpen. En al die snaren, die hebben me nooit meer losgelaten, letterlijk en figuurlijk. De vibraties van de bassen dringen diep in je lijf door. Dat maakt het het mooiste instrument."
Annemieke met haar zusje.
Annemieke met haar zusje. © Annemieke IJzerman
Nu spelen Saskia en Annemieke ook nog op hetzelfde bijzondere topinstrument: een Lyon & Healy Style 23. Saskia heeft hem overgenomen van de bekende harpist Remy van Kersteren. Hij organiseert het Dutch Harp Festival in Utrecht.
Saskia: "Ik kwam deze harp tegen en was op slag verliefd. Eigenlijk is het meteen al met het stemmen, je begint erop te spelen en het komt gewoon binnen. Het is een instrument dat je omarmt, dat voelt heel erg fijn. Er zitten enorm veel trillingen in, die je in je lijf binnenkrijgt."
Annemiekes harp komt uit Noorwegen. Met Saskia ging reisde ze naar het Scandinavische land om de harp te uit te proberen en op te halen. "Gelukkig was het liefde op het eerste oor. En toevallig hebben we dus dezelfde harp. Niet alleen zien ze er hetzelfde uit, maar qua klank voel je gewoon dat het familie is. En toen hebben we de knoop doorgehakt en werden we een duo." Saskia: "We hebben ze een ochtendje naast elkaar gehad en toen was er meteen een klik. Dus toen moesten we wel."
Annemieke en Saskia zijn samen op 29 december te zien bij een van de Appeltaartconcerten tijdens het Internationale Kamermuziekfestival in Utrecht en op 27 januari op landgoed Zonheuvel in Doorn.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.