'Leven in BRKLN' toont de soms pijnlijke Nederlandse geschiedenis

De Brooklyn Bridge in Breukelen.
De Brooklyn Bridge in Breukelen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Breukelen - In 'Brooklyn aan de Vecht' – of zoals het een goed Nederlander betaamt: Breukelen – stikt het van de mooie buitenplaatsen. Toch is de rijke historie van Stichtse Vecht met haar mooie landhuizen niet enkel rooskleurig. "De meest schitterende plaatsen staan hier, maar ze zijn wel met fout geld gefinancierd."
In de nieuwe RTV Utrecht-documentaire 'Leven in BRKLN' gaat Bram Donkers van de Stichting Breukelenbridge op zoek naar de Nederlandse geschiedenis in het Amerikaanse stadsdeel. Want een beetje trots mogen 'we' in Nederland wel zijn op het stichten van New York, vindt hij. Het is namelijk geen toeval dat het Amerikaanse stadsdeel Brooklyn zo heet. Al meer dan 375 jaar bestaat er een band tussen het Nederlandse en het Amerikaanse Breukelen en Brooklyn.
Toch ontkom je er niet aan dat de geschiedenis deels pijnlijk is. "Rijke Amsterdamse kooplieden hadden kapitaal vergaard met de handel in specerijen. Maar diezelfde West-Indische Compagnie (WIC) handelde ook in slaven."
Burgemeester Ap Reinders vindt het belangrijk dat ook dat deel van de geschiedenis niet onbenoemd blijft. "Het is heel duidelijk dat dit een onderwerp is dat ons anno 2022 ook nog bezighoudt. Het past dat de minister-president daar gisteren excuses voor heeft aangeboden. Het moge duidelijk zijn dat we ons er op een of andere manier toe moeten verhouden."
Donkers denkt daar ook zo over. "We moeten ook samen verder met elkaar. Door in ieder geval te weten hoe de geschiedenis in elkaar zit en ook de pijnlijke kanten van die historie te nomen, kun je ook door. Daarom is deze documentaire ook gemaakt. Ik denk dat veel mensen daar een stuk wijzer van worden."
Docu Leven in BRKLN: een historische blik op de relatie Breukelen en Brooklyn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.