Uitvaartverzorger Bunschoten veroordeeld voor hinderen fotograaf: 'Ik moest kiezen uit twee kwaden'

Tekening van Aart K. vanmiddag in de rechtszaal.
Tekening van Aart K. vanmiddag in de rechtszaal. © RTV Utrecht / Nicole van den Hout
Bunschoten-Spakenburg - Een 59-jarige uitvaartverzorger in Bunschoten moet zeker 500 euro betalen voor het hinderen van een fotojournalist bij het uitvoeren van zijn werk. Aart K. wilde het slachtoffer vorig jaar dwingen om foto's te wissen die gemaakt waren bij een condoleancebijeenkomst. Hij woog het belang van de rouwende nabestaanden af tegen het maatschappelijk belang van de persvrijheid, en volgens de rechter maakte hij de verkeerde keus.
Op 4 november vorig jaar stonden zo'n 250 mensen in Bunschoten stil bij het overlijden van Spakenburger Lub Bos. Die was vier dagen eerder, net als zijn plaatsgenoot William Berendse, plotseling gestorven onder verdachte omstandigheden. Dagblad de Gooi- Eemlander had de toen 62-jarige freelance-fotograaf Caspar Huurdeman naar de drukbezochte rouwbijeenkomst aan De Hooistreep gestuurd om die op gepaste afstand respectvol in beeld te brengen.

Fanatieke supporters

Huurdeman stelde zich op de openbare weg op en maakte een aantal foto's van de buitenkant van het gebouw. Daar was zich onder meer een groep fanatieke supporters van SV Spakenburg aan het vormen. Uitvaartverzorger Aart K. zei tegen de rechter dat hij die avond erg ongerust was over de reacties van de Spakenburgfans.
K. voerde aan dat de Gooi- en Eemlander hem 's middags al had gebeld, en dat hij de krant toen met klem had verzocht om de familie van de overledene met rust te laten. Toen de fotograaf 's avonds werd opgemerkt, ontstond er volgens hem onrust onder de bezoekers.

Geen lieverdjes

"Die supporters van de harde kern zijn geen lieverdjes", legde K. uit. "Sommigen van hen stonden strak." Volgens de verdachte hadden ze zich voor de bijeenkomst "moed ingesnoven", duidend op het gebruik van opwekkende middelen.
Ik kon zelf iets doen of de zaak laten escaleren
Aart K., verdachte
De begrafenisondernemer stapte op Huurdeman af en sommeerde hem om de gemaakte foto's te wissen. Hij deed dat naar eigen zeggen om de zaak te sussen en de journalist in bescherming te nemen. De fotograaf zei dat hij zijn werk deed en dat de man beter contact kon opnemen met zijn opdrachtgever de Gooi- en Eemlander. Toen hij in zijn auto wilde stappen greep Aart K. in.
De uitvaartverzorger pakte Huurdeman zijn camera af en verdween ermee naar binnen. Huurdeman verloor bij de worsteling zijn bril. De politie moest eraan te pas komen om de hevig geschrokken fotojournalist enkele uren later zijn professionele gereedschap terug te bezorgen. De uitvaartverzorger werd aangehouden.

Geld ingezameld

Aanvankelijk ging de verdachte bij de afhandeling van de zaak akkoord met een boete van 1.000 euro voor diefstal en poging tot dwang. Daarmee kon hij voorkomen dat hij voor de rechter moest verschijnen. Later verzette de K. zich alsnog tegen de schikking met het Openbaar Ministerie. Enkele verontwaardigde Bunschoters die het voor hem opnamen hadden toen al geld voor hem ingezameld, waarmee de boete zou worden betaald.
De uitvaartondernemer verklaarde vandaag dat hij naar zijn eigen overtuiging vooral zijn werk had willen doen. Hij legde geëmotioneerd uit dat hij op die avond "een keus uit twee kwaden" moest maken. "Ik kon zelf iets doen of de zaak laten escaleren. Ik heb de camera 'in bewaring gesteld' en als de fotograaf me later had gebeld had hij hem gewoon teruggekregen. Ik wilde voorkomen dat hij verder ging met foto's maken en dat er iets werd gepubliceerd."

Recht in eigen hand

De politierechter toonde begrip voor het belang van de uitvaartondernemer om een mooie condoleance te begeleiden. Maar hij had niet het recht in eigen hand mogen nemen, blijkt uit het vonnis. "U zegt dat u de fotograaf wilde beschermen, maar u sprak hem aan en u heeft hem het werken belemmerd. Hij wilde al weggaan. Als u dat had afgewacht had u altijd nog met de Gooi- en Eemlander kunnen bellen om de zaak te bespreken."
Normaal worden in strafzaken over geweld tegen of intimidatie van journalisten forse straffen opgelegd. Volgens de rechter speelt de persvrijheid in deze zaak wel een rol, maar moet dat ook in de juiste context worden gezien. "Journalisten worden op straat heel veel geïntimideerd bij het uitvoeren van hun taak, maar hier was vooraf ook wel bekend dat het om een bijzondere situatie ging." Het vonnis volgt de eis van de officier van justitie - een boete van 1000 euro - maar de helft van de boete is voorwaardelijk. Als Aart K. binnen nu en een jaar niet opnieuw in de fout gaat blijft het bij 500 euro.

Verkeerde pillen

Het incident tussen Aart K. en fotograaf Caspar Huurdeman speelde zich op 4 november 2021 af tegen de achtergrond van twee mysterieuze sterfgevallen in Bunschoten. In het dorp gingen in die periode al snel verhalen rond. De mannen van 36 en 27 jaar zouden meerdere soorten drugs door elkaar hebben gebruikt en daarna een ontspannend middel hebben genomen om te kunnen slapen. Kort daarna overleden ze.

Onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut wees op een overdosis methadon als mogelijke doodsoorzaak. De methadon zouden ze hebben genomen in de veronderstelling dat het om het rustgevende medicijn temazepam ging. Over de 'verkeerde pillen' loopt nog altijd een rechtszaak tegen Bunschoter Sergio K. De medicijndealer had allerlei middelen in huis slingeren, vaak niet verpakt of voorzien van de juiste etiketten. Een kennis haalde de pillen op toen K. niet thuis was. Hij verklaarde dat hij die samen met Berendse en Bos heeft ingenomen. Zelf overleefde hij het weekend. Hij noemde dat achteraf een wonder.

Lees ook: Verkeerde pillen werden Bunschoters fataal, 'roekeloze' medicijndealer vervolgd voor dood door schuld

De uitvaartondernemer benadrukte tijdens de zitting dat hij de zaak graag nog een keer uitpraat met de fotograaf. Een schadevergoeding blijkt niet nodig, omdat de verloren bril door de verzekering is vergoed. Huurdeman heeft vrijwel direct na het incident zijn journalistieke werk in de regio Eemland hervat. Wel geeft de fotojournalist aan dat hij sindsdien wat voorzichtiger is als hij voor zijn werk naar Bunschoten moet. Door fans van SV Spakenburg heeft hij zich naar eigen zeggen nooit bedreigd gevoeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.