Staking Etos-personeel Utrecht en Amersfoort: 'Loon schrikbarend laag'

Een gesloten Etos-filiaal vandaag in de Utrechtse binnenstad.
Een gesloten Etos-filiaal vandaag in de Utrechtse binnenstad. © ANP
Amersfoort - Medewerkers van drogisterijketen Etos hebben vandaag in onder meer Utrecht en Amersfoort het werk weer neergelegd. Ze staken voor 10 procent meer loon en minder werkdruk. Er was vanmorgen ook een demonstratie op de Varkensmarkt in Amersfoort.
De werkgever van het Etos-personeel liet zondag een ultimatum van FNV verlopen. Volgens de vakbond zijn de salarissen in de drogisterijen "schandalig laag", vaak het minimum of net iets erboven. FNV wil dat de lonen structureel gaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Dat komt neer op een verhoging van minimaal 10 procent per januari. Het laatste bod van de werkgevers is 3 procent, zegt de bond.
Gisteren was er al een staking in Amsterdam. Cindy Onvlee, bestuurder FNV Handel: "We hebben een mooie start gemaakt. Op de Dam hebben winkelmedewerkers van Etos, gesteund door collega’s van Kruidvat, Trekpleister en Holland & Barrett, duidelijk laten horen hoe ontevreden ze zijn met hun schrikbarend lage lonen en het kleine beetje extra dat hun werkgevers hen willen geven. Nu pakken we door met acties in de rest van het land."
Niet alleen het personeel in Utrecht en Amersfoort legt vandaag het werk neer. Ook in Almere, Apeldoorn en Arnhem is dat het geval. Woensdag is het de beurt aan het Etos-personeel in Haarlem en vrijdag wordt het werk neergelegd in Maastricht.
Ook onder medewerkers van andere winkelketens is er onrust. Bij bijvoorbeeld de Bijenkorf wordt op 23 en 24 december in het hele land gestaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.