Koken in de L-flat: Gerrit (68) wil niet achter geraniums zitten: 'Zonder koken heb ik geen leven'

Koken is leven
De L-flat in Zeist is één van de grootste flats van Europa. In de 728 appartementen wonen zo’n 1500 mensen uit meer dan 100 verschillende culturen. De flat had een lange tijd een slecht imago vanwege criminaliteit, armoede en door overlast van mensen met psychische problemen. Maar daar komt langzaam verandering in door een actieve buurtaanpak van de gemeente en de woningbouwvereniging Woongoed Zeist. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een grote renovatie van de flat. Daarnaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd om de buurt beter te maken. Zo is er een inloophuis voor wijkbewoners en worden er sportactiviteiten georganiseerd. Om te laten zien hoeveel culturen de flat rijk is er nu ook een kookboek gemaakt door een diverse groep bewoners van de L-flat met gerechten uit de vele culturen die de flat rijk is: van Hollandse bloemkoolstamppot tot Turkse kebab en van Jemenitische zoete cake tot Surinaamse heri heri.

Veel hobby’s

Niet achter de geraniums

Ovenschotel bloemkool met gehaktballen en kerriesaus
Ingrediënten: 1 bloemkool, 1 stronk broccoli, 150 gram champignons, 1 prei, 1 rode paprika, 1 ui, 1 runderbouillonblokje, 300 gram rundergehakt, 1 kilo aardappels, nootmuskaat, snufje zout en peper, kerrie, paneermeel, 2 teentjes knoflook, kopje melk, klontje boter, 2 eetlepels bloem
Zet een pan met kokend water op het vuur. Kook zowel de bloemkool als de broccoli kort. Zet de bloemkool en broccoli hierna in een ovenschaal. Snijd de champignons, prei, rode paprika, knoflook en ui in stukjes. Fruit vervolgens de ui in een pan. Je kan er op dit moment voor kiezen om het gehakt toe te voegen of hier met wat paneermeel en kruiden gehaktballen van te maken. Voeg ook de gesneden paprika en prei toe. Bak ondertussen in een andere pan de champignons zonder vet. Zet een pan met water op het vuur en kook de aardappelen tot ze zacht en gaar zijn. Giet de aardappelen af en stamp ze tot een puree. Voeg hier wat zout, nootmuskaat en knoflook bij en mix dit er goed doorheen. Om de aardappelpuree lekker smeuïg te maken, voeg je nu de boter en melk toe. Mix dit goed door de puree heen. Als de aardappelpuree klaar is, leg je dit in een ovenschaal. Voeg het (gehakt)mengsel met de groenten bij de bloemkool. Verwarm beide schalen in een voorverwarmde oven voor 20 minuten (180 graden). Als je er voor gekozen hebt om gehaktballen te maken, kan je deze nu mooi goudbruin bakken in een pan. Als de schalen in de oven zitten, kan je de kerriesaus maken. Laat hiervoor 50 gram boter smelten in een pannetje. Voeg hier de bloem bij en een hoeveelheid kerriepoeder naar smaak. Tot slot voeg je hier de runderbouillon bij. Blijf roeren totdat het een dik sausje wordt. De kerriesaus kan je opdienen bij de groenten.