NS schenkt treincoupés aan dementerenden: 'Ik voel dat mijn man Henk erbij is, want die werkte bij de NS'

© NS
Amersfoort - "Ik kom uit een echte spoorfamilie. Mijn man Henk werkte vroeger bij de NS en zijn vader ook. Vroeger stond hij altijd op het station met zijn fluitje. Vanochtend twijfelde ik nog even of ik mee moest gaan om de bankjes op te halen. Maar ik voelde dat Henk achter me stond en me vertelde dat het goed zou komen."
Mevrouw Verschoor-Kramer woont in het Utrechtse woonzorgcentrum De Ingelanden en haalt samen met twee medewerkers van het centrum twee treinbankjes en andere spullen uit een treincoupé op. De NS schenkt de spullen aan 22 verpleegtehuizen zodat mensen met dementie weer het gevoel kunnen ervaren om met de trein te reizen.

Alzheimer in de trein

Wat mevrouw Verschoor-Kramer nu ervaart is precies wat Alzheimer Nederland in gedachte had toen de stichting samen met de NS de actie opzette, vertelt Liesbeth van de Krol van Alzheimer Nederland.
"Bij dementie rolt je geheugen van achter naar voren op. Je begint steeds meer te vergeten en dat geeft je stress. Mensen stellen je vragen waar je geen antwoord meer op hebt en dat is heel erg vervelend. De trein is een hele rustige omgeving waar je even helemaal niks hoeft. Alleen een beetje zitten en rondkijken. Dit simuleren we in het verpleegtehuis met deze bankjes en we zien dat de mensen er tot rust komen. Soms lukt het dus zelfs om oude herinneringen op te halen."
"Het plan om dit te doen ontstond toen we een bewustwordingscampagne voor onze medewerkers ontwikkelden over dementie", vertelt Anne van der Wel van de NS. "Soms komen conducteurs reizigers tegen met Alzheimer. Een reiziger die zijn vrouw kwijt is, of een reiziger die plotseling niet meer weet hoe hij in moet checken. In navolging daarvan hebben we eerst één treincoupé nagebouwd en zijn daarmee Nederlandse verpleegtehuizen afgegaan. Dat was zo'n succes dat we er nu 22 weggeven. In totaal waren er zeshonderd aanmeldingen."
© RTV Utrecht
De bankjes die nu naar de Utrechtse zorgcentra gaan komen uit oude dubbeldekkers type DDM1 en zien er prachtig uit. Het rode leer straalt alsof het net nieuw is. Daarnaast komt er een bagagerek, een tafeltje, een noodrem en het iconische prullenbakje in het pakket.
"Ik denk dat we hem bij de ingang gaan plaatsen", vertelt Marinda van Steenderen van Woonzorgcentrum De Ingelanden. "Ik ben heel erg blij dat we hem hebben gekregen. Voor onze doelgroep is het heel belangrijk om herinneringen op te halen. Vooral mensen die vroeger veel in de trein hebben gezeten. Ik denk dat het ook veel rust geeft bij bewoners wanneer ze kunnen genieten van het uitzicht en de treinreis."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.