Na zeven eerdere veroordelingen krijgt Mijdrechter nu tbs: partner en baby zwaar mishandeld

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Mijdrecht - De 34-jarige L.G. uit Mijdrecht krijgt tbs met dwangverpleging en een gevangenisstraf van vier jaar voor het stelselmatig mishandelen van zijn ex-partner en hun zoontje, een baby nog. De vrouw en het kind liepen daarbij zware verwondingen op.
G. is in het verleden al zeven keer veroordeeld voor huiselijk geweld, afpersing en mishandeling, waarvan een keer met dodelijke afloop. In die laatste zaak kreeg de Mijdrecht destijds 13 jaar cel. Na het uitzitten van twee derde van die straf kwam hij voorwaardelijk vrij. De openstaande vier jaar moet hij nu alsnog uitzitten.
Ook moet de Mijdrechter een schadevergoeding betalen. Camerabeelden in de woning, chatberichten en letselonderzoek ondersteunen de verklaringen van het slachtoffer, stelt de rechter.

Melding Veilig Thuis

In oktober vorig jaar kreeg Meld Misdaad Anoniem een melding over huiselijk geweld in een flatwoning in Mijdrecht. Toen de vriendin van de verdachte later zelf bij Veilig Thuis meldde dat zij en haar zoontje door haar vriend ernstig werden mishandeld, hield de politie de man diezelfde dag nog aan.
Zijn zoontje had blauwe plekken en verkleuringen in zijn gezicht en over zijn hele lichaam. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat er twaalf ribben gebroken waren. Ook de vrouw had over haar hele lichaam beurse plekken en afdrukken van klappen met voorwerpen. Daarnaast had zij littekens op haar borst als gevolg van een hete vloeistof.
Volgens de vrouw heeft G. haar onder de douche overgoten met heet water en daarna met schoonmaakmiddelen. Ze heeft verklaard dat ze niets mocht doen zonder zijn toestemming. Als ze dat toch deed, werd zij geschopt en geslagen.

Camera's

Volgens de vrouw had G. in het hele huis camera's geplaatst om haar in de gaten te houden en te controleren of zij hun kind wel goed verzorgde. De verdachte heeft zelf gezegd dat hij dit deed omdat hij zich onveilig voelde. Hij zei dat hij bang was voor een aantal mannen die hij in de gevangenis had leren. De camera's had hij laten plaatsen, nadat mannen met bivakmutsen bij hem voor de deur hadden gestaan.
De vrouw zegt dat G. de controle over zichzelf verloor als het kind begon te huilen en daar niet mee ophield. Hij zou zijn zoontje zelfs met de vuisten in het gezicht hebben geslagen en hebben geschopt. Dat is niet op camerabeelden te zien, maar wel dat hij de baby meerdere keren aan één armpje omhoog sleurt en rondslingert 'als een pop'. Op andere beelden is te zien dat hij zijn partner een pak slaag geeft en met een pot vaseline tegen het hoofd slaat. Ook is te zien dat zij naakt op de gang staat, voor straf moest zij daar regelmatig op een dekentje en wat lappen op de grond slapen.

Kans op herhaling

Volgens een psycholoog en meerdere psychiaters die G. hebben onderzocht, is de kans groot dat hij bij een nieuwe relatie weer gewelddadig wordt. Er is een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken bij hem vastgesteld, waar hij lang en intensief voor behandeld moet worden. G. moet vooral zijn agressie en impulsen onder controle krijgen en heeft volgens de deskundigen een gebrek aan empathie met de slachtoffers en een gebrekkig ontwikkelde gewetensfunctie. De rechtbank legt daarom tbs met dwangverpleging op voor onbepaalde tijd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.