PvdA Eemnes denkt aan 'bescheiden windpark' op grens met Baarn

Mogelijke locaties voor middelgrote windturbines, volgens de PvdA in Eemnes.
Mogelijke locaties voor middelgrote windturbines, volgens de PvdA in Eemnes. © RTV Utrecht / LocalFocus
Eemnes/Baarn - Toch windenergie opwekken bij Eemnes? De lokale PvdA-fractie wil het in ieder geval bespreken in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Marcus van den Brink komt met een initiatiefvoorstel om de haalbaarheid van windmolens te onderzoeken. Niet zo hoog, dan zouden ze prima passen op de gemeentegrens met Baarn.
De gemeenteraad van Eemnes sprak zich eerder unaniem uit tegen torenhoge windmolens binnen de gemeentegrenzen. Maar met afwijzen alleen haal je die klimaatdoelen nooit, vindt Van den Brink. Hij bespreekt vandaag met de andere fractievoorzitters of zijn voorstel in het nieuwe jaar op de raadsagenda komt. Een kansrijke locatie heeft hij ook al op het oog: het stukje Eemnes dat net over de snelweg A1 ligt, tussen Tuincentrum Overvecht en de afrit naar Baarn-Noord en Soest.

Niet genoeg plannen

Om het in stijl te zeggen: het loopt niet bepaald storm met de windenergieplannen in de regio Amersfoort. Gemeenten, de provincie, waterschap Vallei en Veluwe en netbeheerder Stedin slagen er maar niet in om samen genoeg plannen te maken waarmee in 2030 minstens 500.000 megawattuur aan energie kan worden opgewekt uit zon en wind.
Volgens de provincie is bovendien de balans tussen zonne-energie en windenergie scheef. Meer windmolens zouden naar verluidt opstoppingen op het overvolle stroomnet voorkomen. Maar geen enkele gemeente is op het verzoek van de provincie ingegaan om windlocaties aan te bieden. In de reacties lees je vooral dat de gemeenten zelf geen mogelijkheden zien.
Eemnes loopt daarmee het risico om de regie uit handen te geven, waarschuwen oppositiepartijen VVD, PvdA en D66. Drie van de gebieden waar de provincie het oog op heeft laten vallen liggen rond hun gemeente. Als Eemnes niet zelf een aantrekkelijk bod doet, zou gedeputeerde Huib van Essen (GroenLinks) volgens de fracties weleens met een onaangename verrassing terug kunnen komen, vrezen ze: toch windmolens van 250 meter hoog bijvoorbeeld langs de A1 tussen Eemnes en Baarn.

Achterover leunen

PvdA-fractievoorzitter Van den Brink voorspelt dat het regionale probleem onopgelost blijft als de gemeenten alleen maar roepen wat ze niet willen. "Dat windmolens niet mooi zijn en het open landschap rondom Eemnes vervuilen is heel vervelend, maar dat betekent niet dat we maar achterover kunnen blijven leunen”, zegt hij. Van den Brink geeft met name het gebied onder de meest zuidelijke bocht van knooppunt Eemnes een goede kans. Daar is - anders dan het gemeentebestuur zegt - naar zijn mening best plaats voor "een bescheiden windpark". Je moet die molens alleen niet zo hoog bouwen, vindt hij.
Drie middelgrote windmolens, elk ongeveer 100 meter hoog, zouden samen 15 megawattuur per jaar kunnen opleveren. Dergelijke windmolens zijn misschien minder efficiënt dan de hele hoge, maar de opbrengst is toch nog drie keer meer dan die van een zonneveld van 5 hectare, rekent Van den Brink voor. En je kunt er alle inwoners van Eemnes mee van stroom voorzien. Het zicht wordt aan meerdere kanten afgeschermd door bomen. Het geluid van de snelwegen zal de eventuele overlast van de zoevende wieken waarschijnlijk overstemmen. De kabels om de opgewekte stroom aan het net te leveren liggen er al en hebben nog genoeg capaciteit.

'Robuuste' bijdrage

In de formele reactie naar de provincie heeft wethouder René ten Have (Dorpsbelang) eerder aangegeven dat in Eemnes geen ruimte is voor windmolens. Hij schrijft dat de weerstand tegen turbines langs de A1 net zo groot, of zo mogelijk nog groter is in buurgemeenten Blaricum en Baarn. Bovendien levert het kleine Eemnes volgens de wethouder al een 'robuuste' bijdrage, onder meer door het zonneveld bij het knooppunt van de A1 en de A27 met een vermogen van 5 megawatt.
Eigenlijk wacht Eemnes het liefst een onderzoek naar de mogelijkheden van aardwarmte af, voor ze überhaupt de gedachte aan een nieuw zonneveld concreet wil maken. Windenergie lijkt tot nu toe niet eens bespreekbaar. De meerderheidscoalitie die wordt gevormd door Dorpsbelang en CDA houdt vast aan het coalitieakkoord en trapt op de rem.

Verdienmodel voor boeren

Hoe haalbaar is het PvdA-voorstel voor een haalbaarheidsonderzoek dan? "Ik weet niet of ik Dorpsbelang erachter krijg", zegt Van den Brink tegen RTV Utrecht, "maar misschien kan ik het CDA wel overtuigen. Die fractie is volgens mij niet per se tegen windenergie. Anders dan bij zonnevelden blijft de grond dan grotendeels geschikt voor agrarisch gebruik. En ik denk dat er met de huidige energieprijzen nog een aardig verdienmodel voor boeren in zit."
Ook inwoners kunnen er wat Van den Brink betreft van meeprofiteren. Die kunnen bijvoorbeeld medefinancier worden, of energiecoöperatie Eemnes Energie kan aansluiten.

Over de grens met Baarn

Overigens zou Van den Brink ook over de grens met Baarn willen kijken. "Die gemeente zou in het project kunnen participeren. Voordeel is dan dat meer inwoners mee kunnen doen, dat Baarn er dan ook een bijdrage aan de RES mee kan leveren en dat er keuze is uit meer plekken en grondeigenaren voor de windmolens."
De fractievoorzitters van Eemnes beslissen vandaag of en hoe het voorstel van de PvdA door de gemeenteraad wordt besproken. Van den Brink hoopt dat in maart duidelijk is of een klein windpark bij knooppunt Eemnes mogelijk is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.