Reclame voor vliegvakanties en benzine verboden in Amersfoort

© ANP
Amersfoort - De Amersfoortse gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met een verbod op fossiele reclame. Dat betekent dat reclame van bedrijven zoals Shell en KLM niet meer welkom is in Amersfoort. De motie van Partij voor de Dieren, die mede werd ingediend door DENK, GroenLinks, Christen Unie, PvdA en SP, haalde een meerderheid.
Initiatiefnemer Natanja Vreugdenhil (Partij voor de Dieren) noemt het een broodnodige stap. "Willen we echt iets doen om gevaarlijke klimaatverandering te beperken tot anderhalve graad, dan zullen we ons gedrag moeten aanpassen. Dan kan het niet zo zijn dat de fossiele industrie tegelijkertijd, nota bene op onze gemeentelijke reclameborden, inwoners juist aanzet tot het consumeren van fossiele producten. Het is niet anders dan tabaksreclames, ook die zijn al jaren verboden omdat de overheid roken niet wil stimuleren vanwege de impact op de volksgezondheid.”
Door dit besluit worden bij verlenging van contracten en bij nieuwe contracten reclames door of voor de fossiele industrie, de luchtvaartsector, vliegreizen en fossiele producten en diensten voortaan geweerd.
Zo'n verbod is niet nieuw in Nederland. Plaatsen als Amsterdam, Den Haag en Haarlem hebben afgelopen jaar een dergelijk verbod aangenomen. Ook de Utrechtse gemeenteraad stemde vorige jaar in met zo'n verbod, dat deels al in februari wordt ingevoerd. In Amersfoort kan het verbod ook snel van kracht worden, omdat de stad "net voor een aanbesteding staat voor de A0-reclameborden in de openbare ruimte".
Utrecht wil naast het verbod op fossiele reclames ook nog een verbod op reclames voor vlees. Dat komt er voorlopig niet, omdat het juridisch niet mogelijk is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.