Koken in de L-flat: Sevi (26) maakt stoofpotje met kebab: ‘Mijn man drinkt alleen Bulgaars water'

© RTV Utrecht
Zeist - Deze week bezoeken we vijf bewoners van de L-flat in Zeist die meewerkten aan het kookboek Smaakvol dat gisteren verscheen. Vandaag gaan we langs bij Sevi op de 12e verdieping van portiek 1. Zij maakte een kebabgerecht vol herinneringen aan haar geliefde Bulgarije.
Sevi Atanasova (26) is van Turkse afkomst, komt uit Bulgarije, maar groeide grotendeels op in Duitsland. Met haar man en zoontjes woont Sevi nu vier jaar in Zeist in de L-flat op de 12e verdieping. “Ik was net aan de grote schoonmaak bezig, want als het niet netjes is in huis word ik depri”, zegt Sevi lachend.
Een kijkje bij Sevi in de l-flat in Zeist

Klassieker

Het gerecht dat ze voor het kookboek maakte is een klassieker uit Bulgarije. “Het is een stoofpot van rundvlees en rode wijn. Een beroemde kok bedacht het recept in 1981 ter ere van het 1300-jarige bestaan van Bulgarije. We eten het regelmatig, maar ik maak het zonder augurken omdat ik daar niet zo van hou.”
Sevi met zoontje Amet die volgens haar een groot voetbaltalent is
Sevi met zoontje Amet die volgens haar een groot voetbaltalent is © RTV Utrecht

Ronaldo

Haar oudste zoon Amet doet aan de lopende band trucjes met een voetbal in de woonkamer. “Hij wil de nieuwe Ronaldo worden. We zijn groot fan van voetbal en van Ronaldo. We hebben goede hoop want hij heeft veel talent” Een hard schot heeft Amet in ieder geval in huis: op de kinderkamer van de twee zoons is een kastje bezweken aan het voetbalgeweld.

De L-flat in Zeist is één van de grootste flats van Europa. In de 728 appartementen wonen zo’n 1500 mensen uit meer dan 100 verschillende culturen. De flat had een lange tijd een slecht imago vanwege criminaliteit, armoede en door overlast van mensen met psychische problemen. Maar daar komt langzaam verandering in door een actieve buurtaanpak van de gemeente en de woningbouwvereniging Woongoed Zeist. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een grote renovatie van de flat. Daarnaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd om de buurt beter te maken. Zo is er een inloophuis voor wijkbewoners en worden er sportactiviteiten georganiseerd. Om te laten zien hoeveel culturen de flat rijk is er nu ook een kookboek gemaakt door een diverse groep bewoners van de L-flat met gerechten uit de vele culturen die de flat rijk is: van Hollandse bloemkoolstamppot tot Turkse kebab en van Jemenitische zoete cake tot Surinaamse heri heri.

Tandartsassistente

In Duitsland heeft Sevi een medische mbo-opleiding gedaan, maar dat diploma is hier niet geldig. Daarom is ze in Nederland bezig een opleiding tot tandartsassistente af te ronden. “Maar ik weet nu al dat ik daar niet blij van ga worden, want ik wil niet voor een baas werken. Ik zou het liefst als zelfstandige in de zorg gaan werken, dus daar ben ik nu plannen voor aan het maken. Misschien wil ik ook nog psychologie gaan studeren.”

Bulgaars water

In de keuken staat een fles mineraalwater uit Velinggrad in Bulgarije. In die regio wonen veel islamitische Turkse Bulgaren en het water staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. “Mijn man wil niks anders drinken dan dit water uit Velinggrad. Hij mist Bulgarije heel erg.”
Het mineraalwater uit Velinggrad zou een helende werking hebben
Het mineraalwater uit Velinggrad zou een helende werking hebben © RTV Utrecht

Te klein

Haar man Musty (30) is zzp’er in de bouw en vandaag aan het werk. Ze zijn 8 jaar geleden getrouwd. Sevi heeft het naar haar zin op de 12e verdieping. “We hebben leuke buren en een prachtig uitzicht. We willen wel gaan kijken of we een woning in Zeist kunnen kopen, want als de jongens groter worden wordt het hier wel een beetje te klein.”
Sevi's kebabstoofpot zonder augurken
Sevi's kebabstoofpot zonder augurken © RTV Utrecht

Strandzha-kebab rundvleeskebab in rode wijnsaus

Ingrediënten voor de kebab: 800 gram rundvlees, 1 ui, 5 eetlepels olie, 3 teentjes knoflook, 4 augurken, 2 theelepels paprikapoeder, 2 eetlepels tomatenpuree, 1 glas rode wijn (180 ml), 1 takje oregano (of 1 theelepel gedroogde oregano), 1 eetlepel bloem, 30 gram boter, zout en peper naar smaak, voor de puree: 1 kilo aardappelen, 60 gram boter, 200 ml melk, 1 theelepel zout

Snijd het rundvlees in reepjes. Voeg hier een theelepel zout en een theelepel peper aan toe. Mix het vlees. Verhit 5 eetlepels olie in een (braad)pan en bak het vlees in 6 tot 10 minuten goudbruin. Roer hierbij zo min mogelijk. Snijd de ui en knoflook. Snijd de knoflook niet te klein, want anders verbrandt het. Voeg de ui en knoflook vervolgens toe aan het vlees. Zet het vuur lager en laat het vlees 25 tot 30 minuten stoven. Snijd de augurken in kleine stukjes. Voeg 2 eetlepels paprikapoeder en de tomatenpuree toe aan het vlees. Roer goed door en voeg de rode wijn toe. Roer door. Voeg de gesneden augurken toe en roer door. Voeg de oregano toe en daarna een flinke snuf peper. Voeg water toe totdat het vlees bijna helemaal onder staat en vervolgens nog een snufje zout. Zet de deksel op de pan. Laat 30 tot 40 minuten sudderen op laag vuur. Als dit klaar is, voeg je nog geroosterde bloem toe. Voeg hiervoor 1 eetlepel bloem toe aan een pannetje en rooster voorzichtig totdat de kleur van de bloem wat donkerder wordt. Giet hier al roerend een kopje water bij. Verwijder het takje oregano. Als je gemalen oregano hebt gebruikt, hoeft dit niet. Proef of het vlees gaar is. Voeg meer water toe als het vlees niet gaar is. Voeg het geroosterde bloemmengsel toe aan het vlees. Breng het vlees weer aan de kook en voeg tot slot 30 gram boter toe. Voor aardappelpuree als bijgerecht schil en kook je de aardappelen totdat ze gaar zijn. Pureer de gekookte aardappelen fijn of haal ze door een aardappelpureepers. Voeg 1 eetlepel zout, wat peper en de melk toe aan de gepureerde aardappelen. Roer het geheel door met een lepel. Serveer de aardappelpuree met het vlees.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.