Gaat met Kerst de verwarming uit in de kerk? ‘Ik raad iedereen aan een dekentje van huis mee te nemen’

Archieffoto van de Domkerk.
Archieffoto van de Domkerk. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
Provincie Utrecht - De komende dagen gaan veel mensen weer naar de kerk om de traditionele kerstdiensten bij te wonen. Maar ja, de energiekosten voor zo'n groot gebouw zijn hoog. En dus kiezen veel parochies ervoor om de verwarming omlaag - of zelfs helemaal uit - te draaien. Maar tijdens de traditionele Kerstmis maken sommigen een uitzondering.
In de St. Lucaskerk in Leusden was het de afgelopen wintermaanden koud. Om de kosten te drukken werd de temperatuur op vijf graden gezet. Veel te koud volgens het parochiebestuur. En dus gaat de verwarming weer aan.

Gevoel en beleving

“De afgelopen weken hebben we te maken gehad met de eerste koude periode en hebben we werkelijk aan den lijve ondervonden wat het is om in een koude kerk te zitten”, staat te lezen in een bericht op de website.
“Het sluit niet aan bij het gevoel en de beleving die we willen uitstralen”, schrijft Johannes Tuinhof. Daarom wordt de St. Lucaskerk gedurende Kerstmis verwarmd tot 14 graden.

Orgel

“Hier in de kerk is het altijd warm, zo met de mensen bij elkaar. Dat is een grapje hoor!”, lacht Ronald Walstein, voorzitter van de St. Nicolaaskerk in Nieuwegein. “Even serieus, ook bij ons is het kouder dan normaal.” De voorzitter legt uit dat de energierekening flink omhoog is gegaan: van 1100 naar 4000 euro per maand.
We hebben een orgel uit het jaar 1525 en die vindt het niet prettig om onder de 12 graden te duiken
Ronald Walstein, voorzitter van de St. Nicolaaskerk in Nieuwegein
Tijdens reguliere vieringen staat de verwarming op 15 graden, maar tijdens de Kerstmis wordt er gestookt tot 17 graden. “We gaan de mensen verwennen tijdens de kerstdagen”, zegt Walstein. Op andere dagen de verwarming uitdraaien is geen optie in Nieuwegein. “We hebben een orgel uit het jaar 1525 en die vindt het niet prettig om onder de 12 graden te duiken. Dan kunnen we ‘m weggooien.” Ook aan de orgelspeler wordt gedacht. “Hij krijgt een elektrisch kacheltje. De vingers moeten toch een beetje soepel blijven om te kunnen spelen.”
Ook het koor krijgt een elektrische verwarming, maar de bezoekers van de Nachtmis zullen zich warm moeten kleden. Iedereen is ruim van tevoren gewaarschuwd. “De mis duurt ongeveer anderhalf uur, dus dat is nog wel vol te houden in deze temperatuur, als men zich goed aankleedt.”

Donatie

“We gaan niet bedelen, of een entree voor de Nachtmis vragen. We willen graag een open kerk zijn. Maar ja, elke donatie is meer dan welkom”, geeft de voorzitter toe. Bij de ingang van de kerk staat een donatiepaal waar mensen met hun pinpas een paar euro kunnen doneren. “De mensen zitten zelf ook met hoge kosten dus het is echt vrijwillig.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.