Geen belasting voor Baarnse hulphonden: 'Assistentiehonden steeds vaker ingezet'

Baarnaar John Bruins en zijn PTSS-hulphond Droppie.
Baarnaar John Bruins en zijn PTSS-hulphond Droppie. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Baarn - Baarnse inwoners met een hulphond hoeven volgend jaar geen hondenbelasting te betalen. De vrijstelling gold al voor blindengeleidehonden en voor zogenoemde ADL-hulphonden die lichamelijk beperkte mensen helpen bij dagelijkse klusjes. De gemeenteraad van Baarn heeft unaniem besloten dat de uitzondering ook moet gelden voor assistentiehonden van mensen met bijvoorbeeld epilepsie, diabetes of PTSS.
Baarn vergaderde gisteravond over de belastingverordeningen voor het komende jaar. Taaie kost, waarbij de 19 raadsleden met elkaar vaststellen hoe hoog de inkomsten zijn die de gemeente van haar inwoners verwacht. En belangrijker: welke inwoners gaan wat betalen? PvdA-fractievoorzitter Sandra Bruijstens had dit jaar extra aandacht voor een bijzondere groep: Baarnaars die voor een vrijer en zelfstandiger leven afhankelijk zijn van hun hond.

Wet is duidelijk

"Ik heb een collega met een post-traumatische stressstoornis", zegt Bruijstens. "Op ons werk ontstond een discussie of ze haar hulphond mee mocht nemen." Gelukkig kon dat uiteindelijk, maar het zette de Baarnse politica wel aan het denken. De wet is duidelijk over wat we onder hulphonden verstaan. Toch zie je dat er op meerdere plaatsen in de samenleving nog verschillend over wordt gedacht.
Bruijstens: "De verordening van Baarn had het bijvoorbeeld over assistentiehonden voor 'een gehandicapt persoon'. Nu vind ik de term 'mensen met een beperking' sowieso meer van deze tijd, maar voor de gemeenteambtenaren was de omschrijving lastig te interpreteren. Wie valt daar dan onder? Dit soort honden wordt steeds vaker ingezet voor een bredere doelgroep."
John Bruins in Baarn kan met PTSS-hulphond Droppie weer meedoen in de maatschappij

Assistentiehonden

In de nieuwe voorschriften omschrijft Baarn op instructie van de gemeenteraad duidelijk welke zeven soorten 'assistentiehonden' zijn vrijgesteld van de hondenbelasting. Behalve blindegeleidehonden en ADL-hulphonden gaat het ook om signaalhonden voor doven en slechthorenden, epilepsiehonden, diabeteshulphonden, psychosociale hulphonden en therapiehonden.
Deze dieren wonen bij mensen met een beperking en zijn professioneel opgeleid om ze te helpen. De politici in Baarn waren het er gisteravond allemaal over eens dat voor dit soort honden geen belasting geheven moet worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.