Ferm Werk negeerde advies extern bureau omdat de meldingen 'niet voldoende substantie bevatten voor vervolgonderzoek'

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
Woerden - De reden dat Ferm Werk in 2020 advies van een extern bureau negeerde, is omdat "de meldingen niet voldoende waren onderbouwd". Het externe bedrijf deed een vooronderzoek naar aanleiding van meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Ferm Werk reageert nu schriftelijk.
In 2020 deed Bezemer & Schubad op verzoek van het toenmalige bestuur van Ferm Werk een vooronderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van de toenmalige directeur. Er waren twee meldingen binnengekomen. Het bedrijf concludeerde aan het einde van het onderzoek dat zeker één melding voldoende geconcretiseerd was en adviseerde het bestuur om deskundig vervolgonderzoek te laten doen. Het bedrijf concludeerde dat "de reputatie en de cultuur van de organisatie, maar ook de veiligheid en het welbevinden van de medewerkers op het spel staan".
Het toenmalige bestuur van Ferm Werk negeerde dit advies, blijkt uit stukken die RTV Utrecht inzag naar aanleiding van een WOB-verzoek. De stukken zijn nu openbaar en voor iedereen in te zien.

Geen vervolgonderzoek

Ferm Werk kwam eerder deze week nog niet met een reactie, maar doet dat nu wel. In een schriftelijke verklaring schrijft het bedrijf: "Op basis van de informatie uit het onderzoek en de mondelinge toelichting van het onderzoeksbureau, heeft het toenmalige bestuur geconcludeerd dat de onderbouwing van de feiten en omstandigheden die aan de melding ten grondslag lagen niet voldoende substantie bevatten voor vervolgonderzoek. Daarnaast waren er geen andere signalen in lijn met de in het vooronderzoek bekeken klachten."
De klachten werden dus afgehandeld en er kwam geen vervolgonderzoek. De directeur is inmiddels wel vertrokken vanwege een "verstoorde werkhouding". Bij zijn vertrek werd een aantal opvallende afspraken vastgelegd. Onder meer dat alle juridische kosten als gevolg van een WOB-verzoek of uitlatingen van een van de melders bij Ferm Werk op de rekening komen. Hij kreeg ook een bonus mee. Hoeveel is niet bekend, dat is in het WOB-verzoek zwartgelakt. Maar er was wel sprake van "het maximale bedrag" in het kader van de Wet normering topinkomens.

Geen structurele misstanden

Inmiddels is er een nieuwe directeur, Guido Eggermont. Naar aanleiding van eerdere berichtgeving heeft het huidige bestuur van Ferm Werk deze zomer onderzoek laten doen naar de werksfeer. Uit dat onderzoek bleek dat er geen structurele misstanden zijn bij Ferm Werk. Wel wordt er veel geroddeld en is het vertrouwen tussen werknemers en leidinggevenden geschaad. Ook wordt er soms gepest. Ferm Werk liet na de uitkomsten van dat onderzoek weten aan de slag te gaan om de werksfeer te verbeteren.

Ferm Werk koppelt werkzoekenden aan bedrijven. Dat gaat veelal om mensen in de bijstand of die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn verklaard. Het bedrijf wordt gerund en gebruikt door vier gemeenten, te weten Woerden, Montfoort, Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk. Van al die gemeenten zit een wethouder in het bestuur, evenals een aantal raadsleden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.