Dierenarts 'kon 'm niet vinden', pandajong Fan Xing blijkt een pandameid te zijn

© Ouwehands Dierenpark
Rhenen - Een grote verrassing in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Waar twee jaar geleden nog met veel toeters en bellen werd aangekondigd dat Fan Xing een jongen is, blijkt het nu een meisje te zijn. "Het moet even landen", zegt dierenverzorger José Kok tijdens de controle.
"We weten dat het erg moeilijk is om het geslacht vast te stellen van een panda", legt Kok uit, Manager Zoölogie bij Ouwehands Dierenpark. Toen het dier voor een gezondheidscontrole even onder narcose moest, besloot het team om het geslacht te dubbelchecken. Maar dierenarts Joost "kon 'm niet vinden", zegt hij tijdens de controle tegen Kok. "Het moment dat we de penis willen bekijken, vinden we daar geen penis", aldus dierenarts Joost. Het dier blijkt dus tóch een meisje te zijn.
De 'missie' van Fan Xing, zorgen voor nageslacht, zal niet in gevaar komen. "Voor het in stand houden van deze bijzondere diersoort, verandert er natuurlijk niets. Fan Xing gaat een rol in spelen, zij het als pandavrouw en niet als man", laat Ouwehands Dierenpark weten.
De dieren blijken moeilijk te doorgronden. Het was ook tot het allerlaatste moment onduidelijk of moeder Wu Wen daadwerkelijk zwanger was. Dochter Fan Xing is inmiddels twee jaar oud, maar zal haar derde verjaardag niet in Nederland vieren. Er wordt gewerkt aan een terugkeer naar China.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.