VRU krijgt boete van 40.000 euro voor onveilige situatie waarbij brandweerman omkwam

© Caspar Huurdeman
Den Dolder - De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) moet een boete van 40.000 euro betalen voor het overtreden van de Arbeidsomstandighedenwet in 2020. De brandweer creëerde zelf een onveilige situatie in een appartementencomplex in Den Dolder na een melding over wateroverlast. Tijdens de werkzaamheden overleed een 41-jarige brandweerman nadat hij in een liftschacht viel.
Het ongeluk gebeurde op 21 november 2020. Vanwege wateroverlast rukten brandweerlieden van de brandweerpost Den Dolder uit naar het complex. In één van de appartementen bleek een waterleiding te zijn gesprongen, waar al een tijdlang water uitstroomde. Ter plekke werd de opdracht gegeven om het water via de liftschaft af te voeren. Doordat die open liftschacht niet werd afgezet, ontstond volgens het Openbaar Ministerie (OM) een onveilige situatie. Hoe het slachtoffer vervolgens in de liftschacht is gevallen, is niet bekend.
Het OM verwijt de brandweer daarnaast dat de regels "met betrekking tot de juiste bemensing" niet zijn nageleefd. Bij het uitrukken waren te weinig brandweerlieden aanwezig die hun opleiding volledig hadden afgerond.
De VRU heeft zelf erkend dat er een onveilige situatie is gecreëerd en is daarom met het OM overeengekomen een geldbedrag van 40.000 euro te betalen. Daarnaast heeft de Veiligheidsregio haar veiligheidsbeleid naar aanleiding van dit incident aangepast en wordt in de opleiding van huidige en toekomstige brandweerlieden aandacht besteed aan dit ongeval en de risico's die bij dit soort situaties kunnen ontstaan.
Naast deze boete heeft de VRU ook materiële en immateriële schade aan de nabestaanden vergoed.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.