Gevallen coalitie Leusden blijft voorlopig aan, begin januari meer duidelijkheid over opvolging

© Gemeente Leusden
Leusden - De coalitie in Leusden, die vorige week viel omdat de VVD het vertrouwen opzegde, blijft aan totdat er meer duidelijkheid over een nieuw gemeentebestuur is. De gemeente laat weten dat dat begin volgend jaar zal zijn.
Door het opzeggen van het vertrouwen is het college de meerderheid kwijt, en dat betekent dat de coalitie op zoek moet naar een andere partij. In eerste instantie gaat de huidige coalitie, Lokaal Belangrijk en CDA, op zoek naar een partij om tot een meerderheid te komen. Als dat niet lukt is de grootste oppositiepartij, GroenLinks/PvdA aan zet. Als er een nieuwe coalitie is worden er afspraken gemaakt over een nieuw coalitieakkoord.
Maar zover is het nog niet. Nu eerst moet er meer duidelijkheid over de aanleiding van de breuk komen. De VVD gaf al als reden voor de breuk de 'trage en moeizame uitvoering' van het coalitieakkoord. Belangrijkste breekpunt is de manier waarop de coalitie omgaat met de energietransitie.
Ondertussen blijft het huidige college aan. Wel wordt er door de gemeenteraad een lijst opgesteld van onderwerpen die het huidige college niet mag behandelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.