Azc-bewoners maken kerststukjes: 'Samen is het altijd leuker dan alleen'

© RTV Utrecht
Utrecht - In restaurant A Beautiful Mess in Utrecht staat een lange tafel vol met kerstversiering. Silke (22) legt nog wat kerstballen neer tussen de kaarsen, kersttakken, glitterkettingen en schalen met kerstbrood en schuimpjes. Samen met haar moeder Anne Marie en haar broertje Tijmen (13) hebben ze bewoners van het asielzoekerscentrum uitgenodigd om kerststukjes te maken.
Azc-bewoners maken kerststukjes: 'Samen is het altijd leuker dan alleen'
De versiering ligt uitnodigend op tafel maar het is nog vroeg en er lopen een aantal mensen langs. "We hebben het een paar maanden geleden bedacht en veel mensen wilden wel helpen. We hebben heel veel spullen gekregen, in totaal twee auto's vol", vertelt Silke. Winkels uit Utrecht hebben ruimhartig gesponsord. "En we hebben heel veel takken gekregen van onze buurvrouw en andere mensen wilden bijvoorbeeld komen helpen." De spullen stapelden zich langzaam op bij de voordeur.
Anne Marie bekent dat de creativiteit vooral vanuit Silke en Tijmen komt en dat zij vooral het regelwerk op zich heeft genomen. "We hebben het hier in Utrecht volgens mij heel goed en ik wilde graag iets teruggeven", zegt ze. Ze hopen dat bewoners op hun uitnodiging ingaan en stappen vrolijk op mensen af die binnenkomen. Maar sommige mensen komen voor een kopje koffie in het restaurant. Maar dan komt er een jong gezin binnen, ze willen graag een kerststukje maken. Vader Ali vertelt dat ze dat in Jemen ook altijd hebben gedaan. "Maar we kregen een uitnodiging en het is altijd leuker om het samen te doen dan alleen", zegt hij lachend.

Inloop

Ondertussen wordt er in de keuken hard gewerkt aan kerstboxen met allerlei lekkers erin. Het zijn gerechten uit de Midden-Oosterse keuken die mensen thuis kunnen klaarmaken zodat ze kennis kunnen maken met andere culturen en smaken. A Beautiful Mess is een inloopkamer voor mensen die in het azc wonen en mensen uit de wijk. Zo proberen ze een verbindende plek te zijn in de stad.
Het restaurant deelt warme chocolademelk uit aan de deelnemers en langzaam komen er steeds meer ouders en kinderen binnen. Ze zoeken een plekje aan tafel en steken kersttakken in stukken oase en versieren kleine kerstboompjes. De ouders hangen kerstballen symmetrisch in kransen. De kinderen kiezen vaker de alternatieve route en hangen felgekleurde feestbrillen in de bomen.
"In Syrië versierden we altijd een boom samen met m'n kinderen, man en ouders", vertelt een van de vrouwen. "We aten veel lekkers en zoetigheid. Dit doet me erg aan hun denken", zegt ze. Deze Kerst moet ze zonder haar familie doorbrengen omdat zij nog in Syrië zijn. "Ik hoop dat ze snel hier naartoe kunnen komen." Ze is dankbaar dat Anne Marie, Silke en Tijmen dit hebben georganiseerd en dat bewoners hier samen kunnen komen.

Net familie

Tijmen is blij dat iedereen enthousiast is. "Het was net nog heel rustig maar nu is het opeens helemaal vol. Het lijkt alsof iedereen hier familie is. Ze steunen elkaar en helpen elkaar met alles." Ook Anne Marie is blij dat de bewoners zich vermaken. "Het is fijn dat we eventjes mensen kunnen afleiden." En bijkomend voordeel is dat ze de twee autoladingen kerstversiering niet mee terug naar huis hoeft te nemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.