2022 was droog, warm en bovenal heel zonnig

© Pixabay
De Bilt - We hebben een bijzonder zonnig jaar achter de rug. Nog nooit zijn er in Nederland zoveel zonuren gemeten als in 2022, om precies te zijn 2230 uur. Het oude record van 2099,5 uur uit 2003 is daarmee ruimschoots verbroken. Ook was 2022 het op twee na warmste jaar sinds de start van de metingen in 1901.
Dat blijkt uit het jaaroverzicht van Weeronline. Volgens het Houtense weerplatform was 2022 ook een jaar van uitersten. Zo tikte het kwik in juli bijna de 40 graden aan, terwijl het deze maand zo koud was dat de schaatsen uit het vet gehaald konden worden. De gemiddelde temperatuur in de Bilt komt uit op 11,5 graden, tegen 10,6 normaal. Alleen in 2014 en 2020 was het gemiddeld nog warmer met 11,7 graden.
Dat is ook terug te zien in het aantal warme, zomerse en tropische dagen. Die liggen alledrie hoger dan in andere jaren. Zo waren er dit jaar 112 warme dagen, tegenover 93 normaal. Vorstdagen waren er juist minder, met 41 tegen 53 normaal.

Neerslagtekorten

Naast warm was 2022 ook droog. Gemiddeld over het land viel ongeveer 785 millimeter regen, terwijl dat normaal zo'n 853 millimeter is. Maart was recorddroog en ook in juli, augustus en oktober viel bijzonder weinig regen, waardoor er meerdere keren een neerslagtekort ontstond. Dat tekort bereikte zijn piek op 5 september, met een neerslagtekort van 318 millimeter.
De droogte kwam niet alleen door een tekort aan regen, maar vooral ook doordat er door de extreme warmte en het zonnige weer veel vocht verdampte. Daardoor werd bijvoorbeeld het waterschap Vallei & Veluwe gedwongen een aantal forse maatregelen te nemen om de droogte te bedwingen. Zo werd het onttrekken van oppervlaktewater verboden en mocht er overdag niet meer worden gesproeid.
Voor wie van sneeuwballengevechten houdt, was 2022 een minder goed jaar. Er viel dit jaar weinig sneeuw. In januari, november en december viel er wel wat sneeuw, maar een dik pak kwam niet voor in de wintermaanden. Opmerkelijk was dit op 1 april, geen grap, wel het geval. Toen viel er in grote delen van het land een dik pak sneeuw. Ook de provincie Utrecht kleurde die dag wit.

Extreem weer

2022 werd ook gekenmerkt door een aantal zware stormen en ander extreem weer. Vooral in februari was het raak, met maar liefst vier stormen. Eerst op 6 februari een naamloze storm, waarna op 16, 18 en 20 februari de drielingstormen Dudley, Eunice en Franklin volgden. In totaal veroorzaakte deze stormachtige periode maar liefst 500 miljoen euro schade. Ook in Utrecht zorgde met name storm Eunice voor een ongekende ravage. Op veel plekken waaiden bomen om en vlogen dakdelen en zonnepanelen naar beneden en ook op de weg was het die dag chaos.
Vorige week zorgde het weer nog één keer voor problemen. Door ijzel was het door het hele land 'verraderlijk glad'. Het KNMI had code oranje afgegeven en raadde mensen aan alleen de weg op te gaan als dat echt noodzakelijk was. Desondanks leidde de gladheid ook in de provincie Utrecht tot meerdere ongelukken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.