Kerst op Landgoed Heidestein: 'Schapen, een levende Jozef én ik ben even van de bank af'

De levende kerststal trekt de aandacht
De levende kerststal trekt de aandacht © RTV Utrecht
Zeist - Tweede Kerstdag is de dag waarop mensen er graag even op uit gaan. Wie in Zeist en omgeving woont gaat dan al gauw naar de Schaapskooi. Daar speelt zich deze dagen een kersttafereel af, compleet met levende figuren uit de Bijbel en bijbehorende ezeltjes. Duizenden mensen zijn erop afgekomen. "Mensen leren meteen wat, dit is geen babyezel."
Kerst bij de Schaapskooi op Landgoed Heidestein is een begrip. "Ik werk hier al acht jaar en het was al ver daarvoor", vertelt Amanda Manten van Utrechts Landschap. Ze fungeert vandaag als vliegende kiep. "Warme drankjes verkopen, soep, bijspringen in het winkeltje, van alles." Aan haar hand heeft Amanda haar dochtertje, die een beetje moe is. Dikke tranen vloeien over haar wangen. "Het zijn drukke dagen, ook nog verjaardagen, je kent het wel", lacht haar vader. Uiteindelijk drogen de waterlanders op en wil de kleine meid dan wel vertellen wat het leukste was vandaag. "De ezeltjes, omdat ze zo zacht zijn."
De Schaapskooi heeft een educatieve functie en het is dus mooi meegenomen dat er zoveel mensen op afkomen die meteen wat opsteken over de schapen die er rondlopen. "Ze zijn voor de wol", weet Brian te vertellen. Tweede Kerstdag is vandaag lekker rustig voor deze familie. "Dit is pas de eerste trip van de dag", zegt vader Hans met een tevreden glimlach.
Voor mij betekent Kerstmis liefde, samen zijn, vergeving, elkaar goed spreken. Dat is heel belangrijk.
Bezoeker
Iets leren over de natuur is altijd nodig, weet Amanda. "Er zijn best veel mensen die denken dat er een babyezel in de kerststal staat, maar het is gewoon een mini." Vooruit, niet iedereen heeft kennis over ezeltjes en schapen, maar dat is nu juist zo mooi aan een dag als vandaag. "Elke zondag zijn we open en er is ook een herder die alles over de schapen kan vertellen."
Een ouder koppel zit al een hele tijd op een bankje naar de mensen te kijken. "Wij hebben er de tijd voor, al die ouders met kinderen niet", lacht Jaap die uiterst tevreden naast zijn vrouw zit. Kerst is voor iedereen anders. "We gaan straks wéér wandelen", zegt een jongen.
De meeste mensen zijn wel toe aan een frisse neus na het grootste gedeelte van de dagen op hun zitvlak doorgebracht te hebben. "Schapen, een levende Jozef én ik ben even van de bank af", grinnikt iemand. Die levende Jozef zit glimlachend met het kindeke Jezus op zijn arm. "De kinderen vragen zich af of ie echt is. En of ik echt ben." Een meisje met een stroopwafel in de hand staat hem met open mond aan te staren en vergeet een hap te nemen.
Er wordt genoten. "Ik heb een topkerst", vertelt bezoeker David die ook bij de kerststal staat. "We waren gister weer met de hele familie. Dat was een tijdje anders, dus dit is een mooie Kerst. Voor mij betekent Kerstmis liefde, samen zijn, vergeving, elkaar goed spreken. Dat is heel belangrijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.