Hoop op volksfeest, angst voor veldslag: hulpdiensten maken zich op voor jaarwisseling

Vuurwerkschade in Bunschoten-Spakenburg
Vuurwerkschade in Bunschoten-Spakenburg © GinoPress
Provincie Utrecht - Voor het eerst in twee jaar is er in Nederland geen algemeen vuurwerkverbod van kracht tijdens Oud en Nieuw. Na relatief rustige jaarwisselingen maken de hulpdiensten zich op voor een ouderwets drukke Oudjaarsnacht. Zo maakt de Nederlandse Politiebond zich ernstige zorgen om het aankomende weekend en is zo'n 90 procent van de artsen voorstander van maatregelen om de vuurwerkverkoop aan particulieren te stoppen.
De Nederlandse Politiebond schat dat dit jaar veel meer zwaarder, illegaal vuurwerk is gekocht dan andere jaren. "We hopen dat het een volksfeest wordt, maar het kan zomaar omdraaien in een veldslag", zegt voorzitter Jan Struijs. De bond maakt zich "ernstige zorgen."
De afgelopen twee jaar was er een algemeen vuurwerkverbod. Met name ziekenhuispersoneel was zo druk met coronapatiënten dat een piek in het aantal incidenten met gewonden de zorg zou overbelasten. Volgens NU'91 is de druk op de zorg nog steeds gigantisch. "De werkdruk is al gigantisch hoog en het personeelstekort is groot. Op al die extra druk zitten we niet te wachten", aldus de beroepsorganisatie voor medewerkers in de zorg.

Vuurwerk is voor professionals

Het vuurwerkverbod maakte voor de zorg een enorm verschil. Tijdens de jaarwisseling in 2020, toen het vuurwerkverbod van kracht was, werden 400 vuurwerkslachtoffers behandeld op de spoedeisende hulp-afdelingen en de huisartsenposten, een jaar eerder waren dat er 1300.
Het is dan ook niet vreemd dat artsen voorstander zijn van het reguleren van de vuurwerkverkoop aan particulieren. Artsenfederatie KNMG hield een onderzoek onder zo'n zevenhonderd artsen. De resultaten van dat onderzoek volgen donderdag, maar volgens een woordvoerder zijn een aantal hoofdlijnen duidelijk en vindt zo'n 90 procent van de artsen dat de maatregelen er moeten komen. "De meeste artsen vinden dat vuurwerk alleen nog kan worden afgestoken door professionals."
De druk van de jaarwisseling op de hulpverlening is dus tweeledig: vuurwerkslachtoffers komen voor behandeling in de ziekenhuizen en buiten hebben ambulancepersoneel, politie en de brandweer te maken met incidenten.
De Politiebond houdt het hart vast in de aanloop naar de jaarwisseling. De Nationale Politie zegt te zullen aandringen op een landelijk vuurwerkverbod als blijkt dat er aankomend weekend "veel letsel, ellende en schade" is.
"Ambulancepersoneel heeft vaak ook nog eens te maken met extra agressie", zegt een woordvoerder van NU'91. "Het is heel erg triest. Die mensen proberen zo goed mogelijk hun werk te doen om voor iedere Nederlander te zorgen als dat nodig is. Helaas hebben onze mensen in het veld daar heel vaak mee te maken en moeten ze afwegingen maken."
Wat de belangbehartiger betreft wordt agressie niet getolereerd. Maar de praktijk is weerbarstig en keuzes moeten ter plaatse worden gemaakt. "Maar als er agressie plaatsvindt en hulp kan uitgesteld worden, dan mag een hulpverlener voor zichzelf opkomen door weg te gaan."
De brandweer bereidt zich "net wat strakker voor" dan op andere dagen, vertelt een woordvoerder van de VRU. Elke brandweerpost is extra bezet en ook in de meldkamer zitten extra mensen. Bij onveilig situaties volgt de brandweer een protocol. "Dan wachten we op de politie en het sein veilig."
Toen er een landelijk vuurwerkverbod van kracht was, veranderde de voorbereiding van de brandweer niet. "Als er een melding is, gaan we."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.