Explosief gaat af in woning Maartensdijk, huis staat vol rook: 'We hoorden twee harde knallen'

© Koen Laureij
Maartensdijk - In een woning aan een huis aan de Melkweg in Maartensdijk is vannacht een explosie geweest. De bewoners waren op dat moment in de woning aanwezig, maar bleven ongedeerd. De getroffen bewoners zijn geschrokken, maar zeggen het onderzoek van de politie met vertrouwen af te wachten.
Omdat de woning vol met rook stond, werd er in eerste instantie rekening gehouden met een brand. Maar toen het brandweerpersoneel arriveerde, bleek er helemaal geen brand te zijn. De brandweer heeft het huis daarop geventileerd en aan de politie overgedragen.

'Twee harde knallen gehoord'

Een getuige vertelt even na 00.30 uur twee harde knallen gehoord te hebben. "Echt hard, het klonk als cobra's (illegaal knalvuurwerk, red.). We dachten dus gelijk aan vuurwerk, je hoort het in deze tijd van het jaar natuurlijk meer", vertelt Denny, die bij zijn ouders in Maartensdijk op bezoek was. "Maar ongeveer een kwartier later kwamen er ineens brandweer en politie aan en bleek er dus meer aan de hand te zijn."
Hoewel de knallen goed te horen waren, trok het incident volgens Denny niet heel veel bekijks op straat. "Er wonen veel oudere mensen in Maartensdijk, veel van hen sliepen al. Maar er gingen wel wat lichten in de omliggende woningen aan, ik denk dat mensen toch wel nieuwsgierig waren."

Vuurwerkbom

Buurtbewoners zeggen dat er vorige week in dezelfde straat ook al een vuurwerkbom afging. Een woordvoerder van de politie zegt deze geruchten te kennen, maar kan er verder nog niets over zeggen. Het wordt meegenomen in het onderzoek.
Het is een dorp, dus het komt allemaal wel uit. Iedereen praat met iedereen.
Buurtbewoner
“Het is toch niet normaal, als je zoiets doet ben je toch niet normaal? Wie doet zoiets nou", zegt een andere buurtbewoner. "Het lijkt wel gericht te zijn."
Ook hij geeft aan afgelopen donderdag een vuurwerkbom gezien te hebben. "Eerst een lichtflits en toen een enorme knal. Dat was om 05.45 uur in de ochtend."
Volgens diezelfde buurtbewoner is er in de negen jaar dat de buren er wonen nooit iets voorgevallen. "Maar nu twee keer in een week. Vannacht is er vuurwerk door de brievenbus gegooid, de hele tegelvloer is stuk. Levensgevaarlijk! Ik hoop dat degene die dit heeft gedaan gevonden wordt. Dat zal een kwestie van tijd zijn. Het is een dorp, dus het komt allemaal wel uit. Iedereen praat met iedereen."
De politie doet buurtonderzoek en ook de woning zelf wordt nog onderzocht.

Brandbrief

De laatste tijd gaan er vaker explosieven af in of rondom woningen. Vorige week stuurden burgemeesters, waaronder burgemeester Dijksma van Utrecht en burgemeester Fröhlich van Vijfheerenlanden, politie en justitie van vijf gemeenten uit Utrecht en omgeving daarop nog een brandbrief naar minister Yesilgöz om hulp te vragen.
De instanties geven aan te worstelen met met explosies bij woningen als gevolg van bendeoorlogen en wraakacties. "Criminelen lijken in toenemende mate bereid te zijn om excessief geweld toe te passen en daarbij voor lief te nemen dat willekeurige omstanders slachtoffer kunnen worden."
Buurtbewoners weten niet wat hen overkomt met twee explosies in een week

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.