Het oosten van de provincie zamelt (illegaal) vuurwerk in: 'Verwacht geen tonnen'

© Facebook politie Zeist
Bunschoten-Spakenburg - De gemeenten in het oosten van de provincie organiseren vandaag en morgen inzamelacties voor (illegaal) vuurwerk. "Dit is de kans om het in te leveren zonder dat er gevolgen aan vast zitten', zegt Rick Beukers, locoburgemeester van de gemeente Bunschoten.
De actie is een initiatief van de gemeente Amersfoort waar ook Baarn, Bunschoten, De Bilt, Soest en de Utrechtse Heuvelrug aan mee doen. Voor alle gemeenten is het de eerste keer dat de actie wordt georganiseerd. Beukers: "Het is een soort pilot om te kijken wat het oplevert. Op basis hiervan kunnen we dan bekijken hoe we hier de komende jaren mee omgaan." De gemeente Utrecht organiseerde in 2020 al eenmalig een dergelijke actie.

Het vuurwerk kan op onderstaande tijdstippen en plaatsen worden ingeleverd:

Soest -Woensdag 28 december de hele dag op de gemeentewerf
Bunschoten – Woensdag 28 december van 13:00 tot 15:00 op de gemeentewerf
Utrechtse Heuvelrug – Donderdag 29 december van 10.00 tot 12.00 te Kerkplein 2
Amersfoort – Donderdag 29 december van 13:30 tot 16:30 op de parkeerplaats ASC Nieuwland en van 17:00 tot 20:00 op de parkeerplaats CJVV
Baarn – Woensdag 28 december van 08.30 tot 11.30 op de Brink (al geweest)
De Bilt – Woensdag 28 december van 09:00 tot 12:00 op de Milieustraat (al geweest)

De locoburgemeester van Bunschoten verwacht geen "tonnen aan vuurwerk". "Maar het is belangrijk om als overheid een signaal af te geven dat illegaal vuurwerk geen plek heeft in onze samenleving en dat we doen wat we kunnen om dat zoveel mogelijk van de straat te halen."
Het ingeleverde vuurwerk wordt met behulp van een specialistisch bedrijf veilig afgevoerd en vernietigd. Het inleveren van illegaal vuurwerk kan anoniem en zonder het risico op een strafblad. Legaal vuurwerk dat mensen niet willen afsteken kan ook worden ingeleverd.
In de gemeenten Soest en Utrechtse Heuvelrug geldt dit jaar een geheel vuurwerkverbod. Veel andere gemeenten hebben vuurwerkvrije zones ingesteld voor de jaarwisseling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.