Trappen voor je traktatie: oliebollentocht door de regio met bijzondere fietsen

De velomobielen houden pauze op het Domplein
De velomobielen houden pauze op het Domplein © RTV Utrecht
Utrecht - Zo'n honderdtwintig liefhebbers fietsen vandaag een olliebollentocht door onze provincie. Het is de zesentwintigste keer dat de tocht gereden wordt en voor veel deelnemers is het dan ook een traditie geworden. Het is een opvallend peloton want de deelnemers rijden op velomobielen. Dat zijn een soort ligfietsen in een vrolijke cocon. Ze staan beter bekend als banaanfietsen.
Trappen voor je traktatie: oliebollentocht door de regio met bijzondere fietsen
"Het fietst heerlijk want je hebt minder last van wind en regen", zegt een deelnemer die alle edities heeft meegefietst. Voordelen die met deze temperaturen en nattigheid gewaardeerd worden. "En je kan twee keer zo hard als op een gewone fiets."
En dat is te merken als het peloton vanaf het terrein van sportvereniging Kampong, aan de rand van Utrecht, naar het Domplein in de binnenstad rijdt voor de eerste tussenstop. Ze worden ontvangen door wethouder Lot van Hooijdonk en veel voorbijgangers blijven even staan om te kijken en een foto te maken want ze vallen op met alle gekleurde bijzondere fietsen.
Er zijn niet heel veel velomobielen in Nederland en een deel van de fietsers kent elkaar dan ook. "Het is leuk om elkaar zo eens te ontmoeten", zegt de organisator Theo van Soest. Deelnemers staan gezellig met elkaar te praten en bekijken elkaars fietsen van dichtbij. Een van de fietsen staat met een platte band en wordt handig gerepareerd door de eigenaar en een paar helpende handen. Na een fotomoment is de groep klaar voor de échte start van de tocht. Iedereen klimt in zijn velomobiel en dan rijden ze toeterend weg van het Domplein.
De route gaat via De Bilt naar het breedste fietspad van de wereld, oftewel de landingsbaan in Soesterberg. Vervolgens fietst de groep via Zeist terug naar Kampong. De tocht eindigt met een kom snert en uiteraard oliebollen. "Dat is het leukste eraan", zegt een van de fietsers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.