Vuurwerkverkoop van start: dit zijn de regels

© ANP
Provincie Utrecht - Na twee coronajaren, waarin een algeheel verbod gold, is vandaag de vuurwerkverkoop weer begonnen. Tot en met zaterdag kan je als consument legaal inkopen doen. Hoe zit het ook alweer met de regels en waar is vuurwerk afsteken uit den boze?
Tijdens de vorige jaarwisseling waren er in Nederland 2535 incidenten met vuurwerk. Naar schatting 773 mensen moesten voor behandeling naar een huisartsenpost of spoedeisende hulp. Om het aantal ongelukken terug te dringen, zijn er diverse regels rond het bezit, afsteken, vervoer en kwaliteit van vuurwerk.
Het afsteken mag vanaf 31 december 18.00 uur. Twee uur na de jaarwisseling, dus op 1 januari om 02.00 uur, moet het weer klaar zijn. Wie zich niet aan de tijden houdt, riskeert een boete. Ook worden bepaalde bekende vuurwerksoorten niet meer verkocht sinds 2020. Het gaat om knalvuurwerk (zoals rotjes), strengen (bijvoorbeeld Chinese matten), enkelschotsbuizen en losse vuurpijlen. Romeinse kaarsen en babypijltjes werden al eerder verboden.
Voor het kopen van licht vuurwerk, zoals sterretjes of knalerwten, moet je minimaal 12 jaar zijn. Vanaf 16 jaar is het toegestaan om zwaarder vuurwerk te kopen, zoals fonteinen. Niemand mag meer dan 25 kilo aan vuurwerk bij zich hebben.
Vanuit het oogpunt van onveiligheid, overlast en milieuschade wordt de laatste jaren veel gediscussieerd over een landelijk vuurwerkverbod. Intussen nemen steeds meer gemeenten het heft in eigen handen. Zo hebben Soest en Utrechtse Heuvelrug bijvoorbeeld besloten om het vuurwerk dit jaar helemaal in de ban te doen. Toch blijkt voor de meeste gemeenten een verbod nog een stap te ver. In plaats daarvan hebben ze vaak wel vuurwerkvrije zones ingesteld voor de jaarwisseling.

Utrecht

De gemeente Utrecht had plannen voor een vuurwerkverbod, maar dit jaar is dat er nog niet. "Bij de stappen die we tot nu toe hebben gezet om tot een lokaal verbod te komen, gingen we uit van de veronderstelling dat we voorsorteerden op een landelijke vuurwerkverbod", schreef de burgemeester eerder aan de raad. Nu dat er voorlopig niet komt, maakt ook Utrecht een pas op de plaats.
De gemeente ziet daarnaast dat het draagvlak ook een punt van zorg is. Zo werd er de afgelopen jaarwisseling massaal vuurwerk afgestoken, terwijl er toen een landelijk verbod was vanwege corona. "De afgelopen jaarwisseling liet zien dat (alleen) het gelden van een algeheel afsteekverbod geen garantie is voor een rustige, feestelijke jaarwisseling", aldus de burgemeester.

Vrijwillige vuurwerkvrije zones

Er zijn dit jaar zogenoemde 'vrijwillige vuurwerkvrije zones' te vinden. Bij een vrijwillige vuurwerkvrije zone vragen inwoners aan de gemeente of hun wijk vuurwerkvrij verklaard kan worden. Het is dan wel aan de bewoners om het gebied vuurwerkvrij te houden. De gemeente handhaaft niet extra en bovendien is het afsteken van vuurwerk in de vrijwillige zones niet strafbaar. Baarn heeft gekozen voor dat soort zones als enige maatregel.
Op het onderstaande kaartje is te zien hoe alle gemeenten dit jaar omgaan met het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.