Baarn scheldt Wintertuin 40.000 euro kwijt, maar er moet wel wat gebeuren: 'We gaan plannen maken'

© RTV Utrecht
Baarn - De exploitant van de Wintertuin in Baarn heeft de gemeente Baarn gevraagd om bij te springen. 40.000 euro aan huur en energiekosten wordt kwijtgescholden, en dat leidt tot scheve gezichten.
Met name de VVD binnen de gemeenteraad vindt het niet eerlijk, zeker niet als signaal naar andere ondernemers. Fractievoorzitter André van der Padt: “Het gaat slecht en Baarn legt er geld bij: dat willen waarschijnlijk wel meer ondernemers in onze gemeente."

Lekkage

Volgens Wintertuin-exploitant Michiel van Eunen is het onmogelijk om op deze manier een sluitende begroting te maken. Hij wijst voor het probleem onder andere naar de stijgende energierekening. Die wordt veroorzaakt doordat de kas niet goed geïsoleerd is en soms zelfs lekt. "Het pand heeft zeker gebreken", vertelt hij. "De regen komt makkelijk naar binnen, er is weleens lekkage. Daarbij moet je flink stoken om het hier warm te krijgen."
Naast de geringe duurzaamheid van het pand heeft de horeca beperkte openingstijden, wat afgedwongen is door de buurt. Ook de twee jaar corona hebben de onderneming geen goed gedaan. Van Eunen: "Als wij nu zelf de energiekosten moeten opbrengen dan is het op 2 januari afgelopen."

Verantwoordelijkheid

En dat is geen optie, vindt de gemeente Baarn. Daarom schiet wethouder Steven de Vries (GroenLinks) de oude botanische kas te hulp. "Wij zijn de verhuurder van het pand, maar ook de energieverstrekker. Het is een Rijksmonument. Wij voelen de verantwoordelijkheid en die moeten we op dit moment ook nemen."
Dat valt in het verkeerde keelgat bij de fractie van de VVD. Zij vragen zich af of zij niet eerder op de hoogte gesteld hadden moeten worden over de financiële situatie van de Wintertuin. "Het was dus geen ‘noodactie’, deze situatie is al langer bekend bij het college. Qua transparantie en gewoon eerlijk zijn, verdient dit niet de schoonheidsprijs", zegt fractievoorzitter Van der Padt.

Plannen

Ondertussen probeert de wethouder, samen met de ondernemer, plannen te maken om ervoor te zorgen dat er niet elk jaar tienduizenden euro's door de gemeente moeten worden overgemaakt. De Vries: "We stonden voor een ingewikkelde keuze en hebben ervoor gekozen om een beetje tijd te kopen. Zo konden we samen uitzoeken hoe het pand op een andere manier wél exploitabel is."
En dat zou op verschillende manieren kunnen. Zo kan er gekeken worden naar hoe de kosten gedrukt kunnen worden. Met name de energiekosten zijn hierbij een aandachtspunt. "Raamisolatie zou een optie kunnen zijn", geeft ondernemer Van Eunen aan.
Daarnaast kijken de gemeente en de exploitant of er wellicht meer gebruikers of maatschappelijke organisaties in de kas kunnen komen. En ook de openingstijden van de horeca liggen weer op tafel om besproken te worden. Omwonenden wilden die tijden eerder beperken, omdat drukte en overlast gevreesd werd. Maar de wethouder wil toch weer met de buurt in gesprek. "Een horecagelegenheid die maar tot 19.00 uur open mag zijn, is gewoon heel moeilijk te exploiteren."
De exploitant en de gemeente hopen in het voorjaar met nieuwe plannen te komen om de historische kas in het Baarnse park nieuw leven in te blazen.

De Wintertuin is deze kerstvakantie deels geopend. Voor een kop koffie of thee kun je er de komende dagen niet terecht, de aanwezige escaperoom is wel open. Na de vakantie is de hele Wintertuin weer toegankelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.