Met frisse moed het nieuwe jaar in, maar wel veilig: 'Na nieuwjaarsduik snel weer opwarmen en geen alcohol'

© AS Media
Provincie Utrecht - Oliebollen, champagne, misschien wat vuurwerk en voor de echte durfals een plons: de nieuwjaarsduik is voor veel mensen een mooie traditie om het nieuwe jaar letterlijk en figuurlijk met frisse moed te beginnen.
Nu het kwik na de eerdere schaatskoorts deze maand weer flink is gestegen, verwacht Jeroen Scheenstra, organisator van de nieuwjaarsduik bij de Haarrijnseplas, dat er op het laatste moment nog wat extra volk op de been komt. "Zo'n 300 personen hebben zich nu ingeschreven, meestal schrijven ook nog aardig wat mensen zich last-minute in."

Adrenaline

Toch kan de temperatuur juist voor problemen zorgen, zegt Dilejan Adams, hulpverlener bij de reddingsbrigade Utrecht. "Je krijgt het warm, door de adrenaline. En als het niet heel koud buiten is, denken mensen dat ze niet afkoelen. Eenmaal thuis zit je dan flink te rillen."
In principe kan een nieuwjaarsduik hartstikke veilig, zegt hij. "Als mensen zich normaal gedragen. Soms menen mensen ineens dat ze de plas over kunnen zwemmen. Een stukje overmoed."

Alcoholvrij

Een kruidenbittertje of glühwein om op te warmen is ook niet het beste idee, vindt Adams. "Het beste is alcoholvrij, de meesten hebben toch al genoeg gehad met de feestdagen. Alcohol zorgt weer voor dat euforische gevoel, waardoor je denkt dat je het warm hebt. Terwijl je juist harder afkoelt."
Een beter alternatief: een chocomel. "Daar zit suiker in, waardoor je het warm krijgt. En het is ook gewoon lekker. Het is sowieso slim om aan een georganiseerde duik mee te doen. Dan zijn er mensen die je een beetje in de gaten houden en zijn er genoeg versnaperingen achteraf."
In de provincie Utrecht wordt er in Breukelen, Eemnes, Houten, de haven van Lexmond, het Henschotermeer in Woudenberg, de Haarrijnseplas in Utrecht, Veenendaal en Vreeland gedoken. "Vanaf 12.00 uur kan er bij de Haarrijnseplas in het water worden gerend", vertelt organisator Scheenstra. "Daarvoor is er een warming-up. Ook dat is wel belangrijk om het veilig te laten verlopen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.