Van vluchtelingen tot Vuelta: 2022 in twaalf Utrechtse Instagram-berichten

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Provincie Utrecht - Het jaar zit er bijna op. Voor ons meer dan genoeg reden om terug te blikken: wat was het voor jaar?
Dat doen we aan de hand van onze Instagram-pagina. Daar kwamen in 2022 allerlei verhalen voorbij: verrassend, verdrietig, hoopgevend, grappig of soms gewoon 'opvallend'. Een greep uit de meest spraakmakende verhalen die je dit jaar op sociale media bij ons voorbij zag komen.

Hulp uit alle hoeken voor Ege (13)

Ege uit Leerdam krijgt net voor de vorige jaarwisseling te horen dat hij acute leukemie heeft. De enige kans om beter te worden is het vinden van een stamceldonor. Maar dat is alles behalve makkelijk: in de wereldwijde stamcelbank zijn weinig donoren met een niet-westerse achtergrond te vinden.
In december 2021 doet hij zijn verhaal. Hij vertelt hoe hij zich "even" niet lekker voelde en hoe hij vervolgens van arts naar arts ging. Tot die akelige diagnose. Zijn verhaal verschijnt bij ons op sociale media en de site. En dat werkt! Eind januari 2022 hebben zich al 4000 mensen gemeld. In april blijkt dat de stamceltransplantatie was gelukt.

Solidair met Oekraïne

Op 20 februari valt Rusland Oekraïne binnen. In de eerste weken daarna komt de hele provincie in beweging. Gemeenten betuigen symbolisch hun steun maar Utrechters zamelen ook massaal spullen en geld in, vangen vluchtelingen op of gaan ze zelfs ophalen bij de Poolse grens.
Volgens cijfers uit september 2022 worden in de provincie Utrecht zo'n 5000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Zij gaan naar school, volgen taalles, gaan aan het werk en proberen hun leven zo goed als mogelijk op te pakken.

Mooi oranje is niet lelijk?!

Ophef in Utrecht! De bekende muurschilderaar Jan is de Man (Jan Heinsbroek) heeft een kleurrijke fruitmand geschilderd. Maar die kleuren bevallen niet iedereen. Zo zou de mandarijn volgens omwonenden "te fel oranje" zijn. De kunstenaar moet de schildering aanpassen.
Dat doet hij. Hij transformeert de mandarijn in een... paarse (zuur)pruim.
Daarmee is het lachende mandarijntje overigens niet geheel uit Utrecht verdwenen. Jan heeft hem ondertussen op allerlei verschillende plekken geschilderd.

Journalist filmt explosie per toeval

In de ochtend van 21 april gaat een gasleiding bij een appartementencomplex aan de Weegschaal in Bilthoven kapot. Brandbaar aardgas ontsnapt en er vindt een explosie plaats. Als alle hulpdiensten al massaal aanwezig zijn en het gebouw al grotendeels is ontruimd, is er een tweede ontploffing. Op datzelfde moment staat een lokale verslaggever van Road TV te filmen. Hij legt de explosie vast.
Later blijkt hoe groot de schade is. Zeven mensen raken gewond; een brandweerman komt onder het puin terecht. De gevel raakt zo zwaar beschadigd dat je op meerdere verdiepingen dwars door de flat heen kan kijken.
Een half jaar later zijn de beschadigde woningen grotendeels geruimd en is voor vrijwel alle bewoners een nieuwe woning gevonden.

Een ramadan als vanouds

Na twee coronajaren kan ook de ramadan eindelijk weer als vanouds worden gevierd. We krijgen foto's binnen van maaltijden met vrienden, familie of zelfs de hele buurt.

Geen kamer kunnen vinden? Dan maar een tuinhuis

In 2022 veranderde er helaas weinig aan de krapte op de huizenmarkt. De huur- en verkoopprijzen stegen bijna het hele jaar door, en ook oplichting kwam opnieuw voor.
In 2022 voeren ook bijna alle gemeenten in de regio de opkoopbescherming in. En hoewel de markt ondertussen iets lijkt te zijn afgekoeld, zijn de problemen voor huiszoekenden nog altijd groot. Dat noodzaakt tot alternatieven, zoals het ombouwen van leegstaande ruimtes boven winkels en het bouwen van flexwoningen.
Ook (internationale) studenten hebben nog altijd veel last van de problemen op de woningmarkt. Dat maakt dat zij steeds meer gebruik maken van alternatieven, zoals wonen in een - zeg nou zelf - idyllisch tuinhuisje:

Gemeente Utrecht neemt een omstreden besluit

Je kan het een 'radicale maatregel' noemen: het besluit van de gemeente Utrecht om zes weken lang vrijwel alle sociale huurwoningen die vrijkomen aan statushouders te geven.
Halverwege juli kondigen wethouders Rachel Streefland (Asiel en Integratie) en Dennis de Vries (Wonen) aan dat ze kiezen voor "de korte klap". Op die manier wil de gemeente de achterstand op het huisvesten van statushouders inlopen. De frustratie onder Utrechters die al lang op de wachtlijst staan, is groot.
Eind augustus blijkt de achterstand binnen vier weken te zijn ingelopen. Vanaf dan kunnen alle Utrechters weer reageren op een vrijgekomen sociale huurwoning. In oktober volgt Amersfoort het voorbeeld van Utrecht.

Viva La Vuelta!

Bijzonder bezoek in de regio waardoor halverwege augustus de provincie een paar dagen op zijn kop staat. De reden? De komst van de Spaanse wielerronde 'La Vuelta' en daarmee het hele circus eromheen. In de dagen vooraf neemt de 'Vuelta-koorts' toe en zoeken tienduizenden mensen op onze site naar de beste plekken langs het parcours.
Er wordt afgetrapt met een ploegenpresentatie in Utrecht op donderdagavond, de dag daarna wordt de ploegentijdrit door diezelfde stad verreden (en gewonnen door Jumbo-Visma). Op de laatste dag racen de 182 coureurs van Rhenen, via de Utrechtse Heuvelrug, Amersfoort en Zeist naar Utrecht.
Met duizenden mensen langs het parcours, zomerse temperaturen en talloze Spaanse evenementen zit de sfeer er drie dagen lang goed in.

Verdriet om Britse koningin

Zo blijkt maar weer: het grootste wereldnieuws kan ook heel lokaal zijn. Op 8 september overlijdt de Britse koningin Elizabeth. En dat dompelt de 14-jarige Daan uit Everdingen in diepe rouw.

Jong en oud in regenboog

Al aardig op leeftijd en alsnog niet jezelf kunnen zijn? Volgens Margreet en Gon komt dat nog te vaak voor bij LHBTI-ouderen. Op de National Coming Out Day in oktober organiseren de twee dames een symposium om daar aandacht voor te vragen bij zorgverleners.

80-jarige Henk maakt nog altijd straten

Wauw! Diep respect voor stratenmaker Henk. Ondanks zijn respectabele 80-jarige leeftijd hurkt, veegt, timmert en sjouwt hij nog dadelijks. Dat doet hij samen met zijn zoon Richard.
Hij geeft toe: de knieën worden inmiddels wel wat slechter. Maar stoppen? Dat is vooralsnog onbespreekbaar, aldus Henk.

Biltse bussluis gaat viral

Zelden heeft een bussluis zoveel aandacht getrokken als dit Biltse exemplaar. Die gaat in december viral nadat twee Biltenaren een Instagram-account beginnen. Daarop zijn video's te zien van automobilisten die hun auto volledig stuk rijden op het beton.
Het duurt niet lang voordat de gemeente zich genoodzaakt ziet om in te grijpen, maar of dat ook voldoende is?
We zijn benieuwd wat 2023 ons gaat brengen. Eén ding is in ieder geval zeker: wij zullen er voor je zijn. Op onze Instagram-pagina, maar natuurlijk ook op de site, app, tv, radio en onze andere sociale media.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.