Liveblog Oud en Nieuw: recordverkoop vuurwerk, kans op winst Staatsloterij kleiner

Provincie Utrecht - Nog één dag en het jaar 2022 zit erop. In dit liveblog een overzicht van de belangrijkste Oud en Nieuw-gerelateerde gebeurtenissen. Dit liveblog is inmiddels afgesloten. In een nieuw liveblog houden we de gebeurtenissen van Oudejaarsavond bij.

19.54 uur Kans op winnen loterij kleiner dan vorig jaar

Voor de oudejaarstrekking van de Staatsloterij zijn dit jaar meer loten verkocht dan vorig jaar. In totaal werden 7.166.000 loten verkocht. Vorig jaar werden er zo'n 7,1 miljoen loten verkocht. De loten waren tot 19.00 uur te koop.
"De oudejaarsloten waren niet aan te slepen vandaag en vlogen met een recordtempo van 2.268 per minuut over de toonbank", zo meldt de Staatsloterij. De oudejaarstrekking is de grootste trekking van de loterij en de meeste loten worden de laatste dagen voor de jaarwisseling verkocht.
De uitslag wordt rond middernacht bekendgemaakt. Het totale prijzengeld is 75 miljoen euro. De hoofdprijs is 30 miljoen, net als vorig jaar, toen iemand uit Utrecht won.

18.04 uur Recordomzet vuurwerkverkopers

Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) is dit jaar voor een recordbedrag aan vuurwerk verkocht. Vuurwerkhandelaren hebben een omzet van 110 miljoen euro behaald.
Het oude verkooprecord lag op 77 miljoen tijdens de jaarwisseling van 2019 naar 2020. De twee jaren daarop volgde een uurwerkverbod vanwege de coronapandemie.
Volgens een woordvoerder van BPN komt 10 procent van de gestegen omzet oor inflatie en de hogere prijs van het vuurwerk. "De rest komt echt doordat er enorm veel meer is verkocht. Het enthousiasme voor vuurwerk is dit jaar heel groot."

17.18 uur Code geel in Friesland en Noord-Holland

Nog op bezoek bij vrienden of familie? Let dan op als je naar Noord-Holland of Friesland moet (of weer terugkomt). Het KNMI heeft code geel gegeven in verband met zware windstoten.

14.01 uur Brandweer waarschuwt voor combinatie wind en vuurwerk

13.13 uur Minister waarschuwt vandalen

Mensen die tijdens de jaarwisseling hulpverleners aanvallen zullen "flink aangepakt" worden. Dat zegt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid). Ze waarschuwt dat Oud en Nieuw als een evenement wordt gezien en dat aanvallen op medewerkers van politie, brandweer en ambulances zwaarder gestraft kunnen worden.

12.37 uur Oliebollenrij in Baarn

Bij bakker Hendricksen in Baarn staat ook een flinke oliebollenrij.
© RTV Utrecht / Joost Danvers

11.36 uur UMC vreest vuurwerkslachtoffers

11.15 uur Sylvestercross in Soest

In Soest is vandaag de jaarlijkse Sylvestercross, het hardloopevenement waar veel internationale toppers aan meedoen. Gisteravond was 'Sylvester by night': 800 deelnemers liepen over een verlicht parcours. Vanmiddag om 14.00 uur starten de prominenten.
Twee weken terug volgde RTV Utrecht enkele deelnemers:

11.14 uur Voor een wintergevoel moet je deze relatief superwarme jaarwisseling in Mijdrecht zijn

10.21 uur Let op: na 20.00 uur rijden de treinen niet meer

10.09 uur Oliebollen bij de brandweer

Bij de brandweer in Maarn kun je vandaag oliebollen kopen. En een ritje in de brandweerauto maken.

09.18 uur Rij voor de oliebollenkraam

In Bunnik stond voor 09.00 uur vanochtend al een rij bij de oliebollenkraam van Bakker Vonk. Het is een emotionele dag voor de ondernemers, want na vandaag stoppen ze ermee. Ze kunnen naar eigen zeggen de energie- en grondstofprijzen niet meer ophoesten. Bakker Vonk wordt overgenomen door een andere bakkersondernemer.
© RTV Utrecht

09.03 uur Minder knallen voor dieren

Sommige dieren raken behoorlijk van slag van vuurwerk. Ouwehands Dierenpark in Rhenen doet een dringende oproep: "Knal dit jaar alsjeblieft minder. Of nog beter helemaal niet." De dierentuin gaat proberen zo veel mogelijk dieren naar binnen te halen en ze af te leiden door de radio hard aan te zetten.

08.10 uur Alcoholvrij steeds populairder (onder dertigers)

Alcoholvrije drank wordt steeds populairder. Dat merken slijterijen en het Trimbos-instituut, een verslavingskliniek, ook weer tijdens Oud en Nieuw. Vooral dertigers drinken het steeds vaker, omdat ze gezonder willen leven.

07.07 uur Dit verandert vanaf morgen

06.01 uur Het RTV Utrecht-jaaroverzicht

Snorfietsers en mensen op een deelscooter moeten vanaf 1 januari een helm dragen. Lachgas verkopen wordt verboden en vrouwen die abortus willen hoeven niet meer verplicht vijf dagen bedenktijd te krijgen. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in wetten en regels vanaf 2023:
Het RTV Utrecht-jaaroverzicht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.