Liveblog Oudejaarsnacht: Voornamelijk kleinere branden tijdens warmste jaarwisseling ooit, geen grote incidenten tot dusver

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Provincie Utrecht - Welkom in 2023! Via dit liveblog houden we je op de hoogte over de gebeurtenissen in de regio. Wil je weten wat er eerder vandaag gebeurde? Dat kun je lezen in dit oude liveblog.

03.42 uur Einde liveblog

Dit liveblog wordt afgesloten, dank voor het volgen. Er zijn veel kleinere incidenten geweest, tot dusver geen grote problemen. Op Nieuwjaarsdag maken we de balans op. Volg onze website en socials voor het laatste nieuws. Fijne nacht!

02.05 uur Meerdere branden in de regio, geen grote calamiteiten tot dusver

Her en der in de regio breken er verspreid over de gehele avond branden uit, maar echt grote calamiteiten blijven uit. Dat bevestigen zowel de politie, als de brandweer en woordvoerders van verschillende gemeenten. Woudenberg maakte zich op voor weer een onstuimige Oudejaarsnacht, maar tot dusver is het er rustig. Utrecht en Amersfoort melden ook geen grote incidenten.
Dat er geen grote calamiteiten zijn, betekent niet dat de hulpdiensten niets te doen hebben. De brandweer rukt constant uit voor kleinere branden. In de stad Utrecht brandden meerdere auto's af. Bij een brand op een balkon in Amersfoort bleek het om een vuurkorf te gaan die snel kon worden gedoofd. In Amersfoort werd een crossmotor op een brandende houtstapel gegooid. Een buurthuis in Veenendaal vatte ook vlam, maar kon gedoofd worden.
In Bunschoten brandde een marktwagen helemaal uit. Die stond naast een boerenschuur aan de Gasthuisweg. De brand werd snel opgeschaald vanwege de harde wind. De brand is inmiddels geblust, de boerderij en het vee bleven gespaard.
In Bunschoten brandde een marktwagen helemaal uit.
In Bunschoten brandde een marktwagen helemaal uit. © Caspar Huurdeman

00.38 uur Lot van oudejaarstrekking verkocht in Amersfoort

Het lot van de de hoofdprijs voor de oudejaarstrekking van de Staatsloterij is verkocht in Amersfoort, meldt de Nederlandse Loterij. Het lot is gekocht bij de Primera Vathorst in Amersfoort. Aan het winnende lot zit een geldprijs van 30 miljoen euro, belastingvrij, vast.
Het totale prijzengeld was 75 miljoen euro. De hoofdprijs is 30 miljoen, net als vorig jaar, toen iemand uit Utrecht won.

00.32 uur Warmste jaarwisseling ooit gemeten: 15,5 graden om middernacht

In De Bilt werd zaterdag om middernacht de warmste jaarwisseling ooit gemeten, meldt Weeronline. Daar was het 15,5 graden. Het record van 12,1 graden van de jaarwisseling 2006 op 2007 is daarmee verbroken. In het Limburgse Ell was het rond middernacht het warmst, met 16,6 graden.
Zaterdag was de warmste oudejaarsdag ooit, met een gemeten temperatuur van 15,9 graden in De Bilt. Daarmee werd op het hoofdstation een nieuw warmterecord voor de maand december vastgelegd, aldus Weeronline.
Het oude decemberrecord stond op 15,3 graden en werd gemeten op 24 december 1977 en op 17 december 2015. Nieuwjaarsdag zal naar verwachting ook uitzonderlijk warm verlopen, met een verwachte temperatuur van tussen de 11 en 14 graden.

00.00 uur 3...2...1: GELUKKIG NIEUWJAAR!

Welkom in 2023!
In Amersfoort werd het nieuwe jaar ingeluid bij de Onze Lieve Vrouwentoren, waar honderden mensen samen het aftelmoment beleefden onder begeleiding van een lichtshow. Overal in de regio is vuurwerk te zien en proosten mensen op straat met elkaar op het nieuwe jaar.
En ook bij RTV Utrecht doen we dat natuurlijk, met alcoholvrij bier ;). Namens alle collega's wensen wij jullie een heel fijn nieuwjaar.

23.51 uur Brandweer druk met meerdere autobranden in de regio

Op meerdere plekken in de regio vliegen auto's in de brand. Het is onduidelijk of ze allemaal door vuurwerk in de brand zijn gevlogen. De brandweer rukt op regelmatige basis uit om de vlammen te doven.
In Utrecht stonden vanavond op de Adenauerlaan drie auto's een bestelbus in de brand. De brandweer laat weten dat de wind hier de boosdoener is; een auto vatte vlam en de brand waaide over op de andere auto's.

23.07 uur Brand Rietendakschool in Utrecht onder controle

De brand bij de Rietendakschool in Utrecht is geblust, dat laat de brandweer weten. De schade lijkt zich in eerste instantie te beperken tot het dak, met wat rook- en waterschade. Later moet blijken hoe groot de schade daadwerkelijk is. Of de brand door vuurwerk komt, is niet bekend.
De brand bij de Rietendakschool in Utrecht is onder controle.

22.13 uur Ondanks verbod ook vuurwerk te zien in Doorn

In Doorn wordt er ondanks het vuurwerkverbod in de Utrechtse flink op los geknald. Onze verslaggever ziet dat er naast siervuurwerk ook zwaar illegaal vuurwerk wordt afgestoken.
In Doorn wordt er flink geknald, ondanks vuurwerkverbod.

22.04 uur Brand bij Rietendakschool Thorbeckelaan in Utrecht

Bij de Rietendakschool aan de Thorbeckelaan in Utrecht is brand uitgebroken. De brand wordt snel groter. Brandweer uit de regio is opgeroepen om te komen helpen. Ook een speciaal rietendakteam is ingeschakeld.

21.12 uur Flinke knallen in Soest, ondanks vuurwerkverbod

Ondanks het verbod wordt er toch vuurwerk afgestoken in Soest. Soest is een van de gemeenten waar een vuurwerkverbod geldt. Ook in Rotterdam, Amsterdam, Haarlem, Nijmegen en Schiedam wordt zaterdag aan het begin van de oudejaarsavond flink wat vuurwerk afgestoken, meldt ANP.
Inwoners van Soest konden eerder deze week, eventueel anoniem en zonder consequenties, hun illegale vuurwerk inleveren. In Soest kwam één persoon opdagen. Ook gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een vuurwerkverbod ingesteld.

19.54 uur Kans op winnen loterij kleiner dan vorig jaar

Voor de oudejaarstrekking van de Staatsloterij zijn dit jaar meer loten verkocht dan vorig jaar. In totaal werden 7.166.000 loten verkocht. Vorig jaar werden er zo'n 7,1 miljoen loten verkocht. De loten waren tot 19.00 uur te koop.
"De oudejaarsloten waren niet aan te slepen vandaag en vlogen met een recordtempo van 2.268 per minuut over de toonbank", zo meldt de Staatsloterij. De oudejaarstrekking is de grootste trekking van de loterij en de meeste loten worden de laatste dagen voor de jaarwisseling verkocht.
De uitslag wordt rond middernacht bekendgemaakt. Het totale prijzengeld is 75 miljoen euro. De hoofdprijs is 30 miljoen, net als vorig jaar, toen iemand uit Utrecht won.

18.04 uur Recordomzet vuurwerkverkopers

Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) is dit jaar voor een recordbedrag aan vuurwerk verkocht. Vuurwerkhandelaren hebben een omzet van 110 miljoen euro behaald.
Het oude verkooprecord lag op 77 miljoen tijdens de jaarwisseling van 2019 naar 2020. De twee jaren daarop volgde een uurwerkverbod vanwege de coronapandemie.
Volgens een woordvoerder van BPN komt 10 procent van de gestegen omzet oor inflatie en de hogere prijs van het vuurwerk. "De rest komt echt doordat er enorm veel meer is verkocht. Het enthousiasme voor vuurwerk is dit jaar heel groot."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.