Oud en Nieuw verliep relatief rustig, wel hulpverleners bekogeld met vuurwerk in Achterberg, Zeist en Driebergen

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Provincie Utrecht - In de hele regio is de start van 2023 uitbundig gevierd met vuurwerk en feestjes. Echt grote calamiteiten bleven uit, melden zowel de politie, als de brandweer en woordvoerders van verschillende gemeenten. Toch ging het ook mis: in Achterberg en Zeist werd er met (zwaar) vuurwerk gegooid naar hulpverleners. Lees hier de samenvatting van Oudejaarsnacht (de warmste ooit gemeten).
Her en der in de regio braken er verspreid over de gehele avond branden uit, maar echt grote calamiteiten bleven uit. In Bunschoten brandde een marktwagen helemaal uit. Een buurthuis in Veenendaal vatte ook vlam, maar daar konden de vlammen snel gedoofd worden. De brandweer in de provincie Utrecht rukte uiteindelijk ruim driehonderd keer uit, onder meer voor 49 autobranden, 112 containerbranden en 17 branden in gebouwen. Daarnaast assisteerde de brandweer nog bij twee ongelukken en zes reanimaties.

Rietendakschool

In Utrecht stond de Rietendakschool in de wijk Ondiep enige tijd in brand. De brandweer schaalde flink op, waardoor een echt grote brand uitbleef. Wat precies de schade is, moet nog worden bekeken. Voorlopig lijkt alleen het dak te zijn aangetast en verder is er rook- en waterschade. Bij de school brak in het verleden al een paar keer eerder brand uit.
Brand bij Rietendakschool in Utrecht onder controle, schade lijkt zich te beperken tot het dak
Verder was de brandweer in de provincie de hele avond en nacht druk met het blussen van autobranden. Zo stonden op de Adenauerlaan in Utrecht drie auto's en een bestelbus in de brand: eerst vatte een voertuig vlam, door de wind sloeg het vuur vervolgens over op de andere auto's.

Onrustig in Achterberg, Zeist en Driebergen

In Achterberg (gemeente Rhenen) was het vannacht onrustig na aanhoudende wanordelijkheden. Volgens een woordvoerder van de politie waren er jongeren die gedurende de avond en nacht brandjes stichtten. Een 19-jarige man uit Rhenen werd op het Ruiterpad op heterdaad betrapt toen hij zwaar vuurwerk gooide naar de brandweer die daar op dat moment een brandje aan het blussen was.
Burgemeester Hans van der Pas gaf daarom een noodbevel af voor het plaatsje. "Dat betekent dat niemand zich meer groepsgewijs in de openbare ruimte mag begeven", liet de gemeente vannacht weten. Om 07.00 uur werd het noodbevel weer ingetrokken. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd en of de politie aanhoudingen heeft verricht.
Ook in Zeist was het onrustig. Volgens een woordvoerder van de politie werden brandweerlieden op de Nijenheim door circa twintig jongeren bekogeld met vuurwerk tijdens het blussen van een brand. "Dat ging zover dat zij hun werkzaamheden moesten stoppen", laat de politie weten. Er is nog niemand aangehouden, maar volgens de politie wordt er vandaag in de omgeving verder onderzoek gedaan naar het incident.
Aan de Groenhoek in Driebergen voerde de ME charges uit nadat meerdere jongeren voor onrust zorgden op straat. De onruststokers stichtten brandjes en richtten vuurwerk op politie en brandweerlieden. Nadat politie en de ME de straat hadden schoongeveegd, werd het weer rustig in de buurt. Volgens de politie is er niemand opgepakt, maar wordt ook dit incident onderzocht.

Wisselend beeld ziekenhuizen

In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort was de nacht niet drukker dan voorgaande twee coronajaren. "De letsels van de vuurwerkslachtoffers zijn wel ernstiger dan het afgelopen jaar", meldt het ziekenhuis. Op de spoedeisende hulp werden vier vuurwerkslachtoffers behandeld, van wie twee jonger zijn dan 16 jaar. Een andere patiënt liep oogletsel op. Daarnaast behandelde het Amersfoortse ziekenhuis ook vijf mensen vanwege een alcoholvergiftiging. Het ziekenhuis spreekt ondanks die incidenten van een 'gemoedelijke sfeer' op de spoedeisende hulp.
Op de spoedeisende hulp van UMC Utrecht was het vannacht drukker dan vorig jaar. "We hebben mensen geholpen die gewond geraakt zijn door vuurwerk, mensen die ernstig letsel hadden opgelopen door bijvoorbeeld een val en reanimaties. Verder was het een normale nacht in het ziekenhuis op de verpleegafdelingen", laat een woordvoerder weten.
We hadden te maken met vijftien alcoholgerelateerde incidenten, dat waren er andere jaren twee keer zo veel. Maar qua vuurwerk viel het weer tegen.
Woordvoerder Diakonessenhuis Utrecht
In het Diakonessenhuis in Utrecht was een tweezijdig beeld te zien. "Het was over de algehele linie druk, maar wel hanteerbaar", laat een woordvoerder aan RTV Utrecht weten. "We hadden te maken met vijftien alcoholgerelateerde incidenten, dat waren er andere jaren twee keer zo veel. Maar qua vuurwerk viel het weer tegen: eerdere jaren hadden we één of twee mensen op de spoedeisende hulp, dit jaar waren dat er vijf." Volgens de woordvoerder ging het om fors letsel: zo had iemand een gescheurd trommelvlies en moest weer iemand anders naar het brandwondencentrum voor verdere behandeling.

Eerste Utrechtse baby's

De eerste baby in het ziekenhuis werd vannacht geboren in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. De trotse ouders van Dayyan geven aan dat hij is geboren om 01.51 uur in het WKZ. Het Diakonessenhuis verwelkomde pas rond 04.45 uur de eerste baby van 2023.

'Relatief rustige nacht in Utrecht'

Burgemeester Sharon Dijksma laat in een schriftelijk bericht weten dat Oud en Nieuw een "relatief rustige nacht" kende, met 'helaas wel enkele incidenten'. Zo gingen er dus meerdere auto's in vlammen op. De brandweer rukte afgelopen nacht 132 keer uit (vorig jaar 52 keer), er waren 30 autobranden (vorig jaar 14), 12 aanhoudingen (vorig jaar ook 12) en de ambulancedienst moest 21 keer uitrukken voor spoedritten (ten opzichte van 26 keer vorig jaar).
Tijdens de jaarwisseling waren circa 250 vrijwilligers in verschillende buurten actief om de jaarwisseling in goede banen te leiden. "De inzet van de politie, brandweer, jongerenwerk, ambulancedienst, toezicht en handhaving, en niet te vergeten onze stadsgenoten die zich belangeloos als vrijwilliger hebben ingezet, was onmisbaar", aldus burgemeester Dijksma.
Ook Stichtse Vecht laat weten dat zich geen grote incidenten hebben voorgedaan. "In onze gemeente was sprake van een aantal kleine incidenten", aldus de gemeente. Wel werd er vuurwerk naar handhavers gegooid. Burgemeester Ap Reinders: "Ik vind het dan ook onacceptabel dat er vuurwerk naar onze handhavers is gegooid. Er zijn aanknopingspunten die ons naar de daders wijzen, dus voor hen zal de jaarwisseling nog een vervolg krijgen", schrijft de burgemeester.

Grote prijs valt in Amersfoort

In Amersfoort is iemand verder erg gelukkig het nieuwjaar in gegaan. De hoofdprijs van de oudejaarstrekking van de Staatsloterij viel in deze stad en het winnende lot werd verkocht bij de Primera Vathorst. Aan het winnende lot zit een geldprijs van 30 miljoen euro belastingvrij vast. Vorig jaar won iemand uit Utrecht.

Vuurwerkverbod?

Twee gemeenten in onze regio hadden een vuurwerkverbod ingesteld maar daar was in de nacht niets van te merken. Onze verslaggever nam een kijkje in Doorn, in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Er werd siervuurwerk afgestoken en zwaar illegaal vuurwerk. Ook in de gemeente Soest ging vuurwerk de lucht in.

Aftelmoment

In Amersfoort werd het nieuwe jaar ingeluid bij de Onze Lieve Vrouwetoren, waar honderden mensen het aftelmoment beleefden onder begeleiding van een lichtshow. En ook in Utrecht was er veel vuurwerk te zien.
Amersfoort en Utrecht tellen af naar 2023

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.