Elektrische auto is populair in Utrecht; binnenkort weer subsidie beschikbaar

© Pixabay
Provincie Utrecht - Utrecht heeft, na Flevoland, het hoogste aandeel elektrische auto's: 5,9 procent van de personenwagens is elektrisch aangedreven. Ook telt de provincie een relatief hoog aandeel elektrische bedrijfswagens van maximaal vijf jaar oud (5,4 procent). Dat blijkt uit cijfers van het RDW.
De overheid probeert onder andere door middel van subsidies de aankoop van elektrische auto's aantrekkelijker te maken. De afgelopen twee jaar was daar al geld voor beschikbaar. Ook dit jaar kunnen kopers aanspraak maken op een bedrag. Dat kan vanaf 10 januari, mits de auto is gekocht op 1 januari 2023 of daarna.

Subsidie

De subsidie wordt betaald vanuit een pot met geld die over vier jaar is verdeeld. In 2020 werden de eerste subsidies uitgekeerd. Dat was toen nog 4000 euro voor een nieuw gekochte of private lease auto. Dit jaar kan de koper bij de aanschaf van een nieuwe auto 2950 euro krijgen. Voor tweedehandsauto's is ook geld beschikbaar: dan gaat het om 2000 euro.
Dat het geld in delen beschikbaar komt, zou de BOVAG liever anders zien, vertelt Paul de Waal: "we weten dat het geld op een gegeven moment op is. Vorig jaar was dat al halverwege het jaar. Dat betekent dat er een half jaar minder elektrische auto's worden gekocht dan mogelijk. Dat is doodzone." Volgens De Waal zou het beter zijn om de gehele subsidiepot direct beschikbaar te stellen. "Waarom wachten? Zo'n elektrische auto kan meteen klimaatwinst boeken."
De overheid stimuleert de aankoop van elektrische auto's omdat het bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelen. Een onderdeel van die doelen is het verlagen van de CO2-uitstoot.

Hoe straks verder?

Dit jaar en volgend jaar is er nog geld beschikbaar. Of er daarna ook een regeling komt, is onduidelijk. Volgens De Waal is dat problematisch. "In 2024 stopt alles. Er is geen beleid voor het stimuleren van elektrische auto's. We denken dat je dat wel moet hebben als je die klimaatdoelen wil halen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.