Slechte omstandigheden op skipistes in Alpen, overleden skiester komt uit provincie Utrecht

© ANP
Provincie Utrecht - Wintersporters in de Alpen doen er goed aan rekening te houden met slechte omstandigheden. Door warmte en regen is de sneeuwkwaliteit een stuk minder dan normaal gesproken. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) uit Utrecht.
Afgelopen weekend kwam een 28-jarige vrouw uit de provincie Utrecht om het leven nadat ze door een vangnet brak, naar beneden gleed en uiteindelijk in de val tegen een boom kwam. Haar 27-jarige vriendin, ook uit de provincie, viel ook en raakte zwaargewond. Dat gebeurde tijdens de afdaling van de Hintertux-gletsjer in Tirol.
"Het is warm geweest in de Alpen", zegt Arjen de Graaf van de (NSkiV). Ook heeft het op veel pistes geregend waardoor er in de sneeuw meer ijskristallen zit dan normaal en ook de kans op ijsplaten een stuk groter. "Zorg dat je altijd in controle skiet. In goede sneeuw sta je al snel stil, maar in deze sneeuw zit veel ijs, dan duurt het een stuk langer voor je stilstaat."
Een groot deel van de laaggelegen pistes is wegens de omstandigheden gesloten, op de andere pistes is het daardoor een stuk drukker dan normaal. De Graaf vergelijkt het met een drukke ochtendspits. "Als het goed weer is, dan is het een ander verhaal dan met veel drukte en veel regen en wind."
De Graaf is momenteel aan het skiën in Frankrijk. "Als ik om me heen kijk, is de zuidhelling helemaal groen." Ondanks de matige omstandigheden is er volgens hem nog steeds plezier te beleven. "Maar het is niet het droomplaatje zoals iedereen dat verwacht."
De Ski Vereniging heeft geen berichten gekregen over andere Nederlanders die gewond zijn geraakt, die berichten komen volgens De Graaf vaak met wat vertraging binnen. De Graaf verwacht dat de omstandigheden volgende week een stuk beter zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.