GroenLinks-PvdA neemt voortouw in zoektocht naar nieuwe coalitie Leusden

© Gemeente Leusden
Leusden - GroenLinks-PvdA in Leusden neemt vanaf nu het initiatief tot het vormen van een nieuwe coalitie. Dat meldt de partij in een notitie die onder meer aan de burgemeester, de griffie en alle raadsleden is verzonden. De huidige coalitie zit momenteel zonder meerderheid in de raad nadat de VVD vorige maand het vertrouwen had opgezegd.
Als reden voor de breuk gaf de VVD-fractie aan "het niet langer aan de inwoners van Leusden te kunnen verantwoorden, om de trage en moeizame uitvoering van het coalitieakkoord tot op heden te blijven steunen". Een belangrijk breekpunt was de manier waarop de coalitie omging met de energiecrisis, schreef de partij medio december in een verklaring.

Gesprekken over nieuwe coalitie

Door het opstappen van de VVD moesten de overgebleven partijen Lokaal Belangrijk en CDA op zoek naar een derde partij om weer tot een meerderheid te komen. Gesprekken met ChristenUnie-SGP en de SP zouden vervolgens op niets zijn uitgelopen.
"De huidige twee coalitiepartijen hebben de eerste verkenning gedaan en gekeken of er vervanging voor de VVD te vinden was", zegt fractievoorzitter Marcel Sturkenboom van GroenLinks-PvdA in een toelichting. "Afgelopen weekend werd duidelijk dat dat niet het geval is op dit moment. Daarmee is het initiatief bij ons komen te liggen. Wij pakken dat iets anders aan: Lokaal Belangrijk en CDA hebben ervoor gekozen om met twee partijen verder te praten en niet met de andere partijen. Maar wij kiezen voor een brede aanpak. Dat is ook noodzakelijk om een stap verder te kunnen komen."
Met die brede aanpak bedoelt Sturkenboom dat er komende tijd met alle partijen wordt overlegd. "De kern van deze notitie is dat we breed willen beginnen en niet bij voorbaat iemand uitsluiten, maar met iedereen in gesprek willen om een zo breed mogelijk gedragen coalitie tot stand te brengen."

Verkenners

Om de gesprekken in goede banen te laten leiden, stelt de partij twee externe verkenners aan: PvdA-Statenlid Wilma de Boer-Leijsma en oud-gedeputeerde Pim van den Berg van D66. "Dat doen we om niet zelf in de emotie van de afgelopen periode te gaan zitten, maar het belang van Leusden voorop te stellen en van daaruit te kijken of er een brede coalitie mogelijk is."
Heeft Sturkenboom vertrouwen in een goede afloop? "Als we ons gezond verstand gebruiken en het belang van Leusden voorop stellen, dan zijn er mogelijkheden om hieruit te komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.