Supermarkt-soap in Nieuwegein: gemeente wil net geopende Aldi weer dicht

© RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
Nieuwegein - Een net geopende supermarkt in Nieuwegein dreigt na drie weken de deuren alweer te moeten sluiten. De gemeente heeft de gloednieuwe Aldi namelijk voor de rechter gesleept. Morgen staan de partijen in de rechtbank tegenover elkaar.
Het is goedkoop en lekker dichtbij, klinkt het als je Nieuwegeiners vraagt waarom ze boodschappen doen bij de nieuwe Aldi. Voorheen moesten ze voor die supermarkt immers naar IJsselstein. En alle mensen die in Blokhoeve zijn komen wonen, hadden tot nu toe nog helemaal geen supermarkt in hun nieuwe wijk.
Dat moet de gemeente ook gedacht hebben, toen die besloot grond aan Aldi te verhuren om er een tijdelijke supermarkt neer te zetten. Die zou blijven staan tot de komst van een vestiging op de definitieve locatie even verderop. Het huurcontract werd getekend en voor zover bekend leek er geen vuiltje aan de lucht.
Zolang er nog geen uitspraak is, kunnen inwoners van de wijk gewoon boodschappen bij ons doen
Woordvoerder Aldi
Tot andere supermarktexploitanten bezwaar maakten. "Door onderhands te verhuren aan Aldi, heeft de gemeente Aldi onterecht voorgetrokken", zegt de advocaat van de supermarkten tegen RTV Utrecht. Ze vinden het oneerlijk dat de gemeente zelf een supermarkt koos en dat zij daardoor de kans misliepen om op die plek een filiaal te openen.

Dwangsommen voor gemeente

Volgens Nieuwegein was Aldi "de enige serieuze gegadigde", maar de rechter zag dat anders. Die gaf de protesterende supermarkten gelijk en floot de gemeente terug. Zowel in kort geding als daarna in hoger beroep besloot de rechter dat de gemeente ervoor moest zorgen dat de inmiddels geopende Aldi de deuren weer zou sluiten. Doet Nieuwegein dit niet, dan moet de gemeente een dwangsom van 5000 euro betalen per dag dat de supermarkt open is.
Supermarkt-soap in Nieuwegein: gemeente wil net geopende Aldi weer dicht
De gemeente wil uiteraard het betalen van dwangsommen voorkomen en plaatste daarom begin deze week hekken om de ingang van de Nieuwegeinse Aldi te blokkeren, maar die haalden supermarktmedewerkers weer weg. "Zolang er nog geen uitspraak is, kunnen inwoners van de wijk gewoon boodschappen bij ons doen", laat een woordvoerder van Aldi weten.

'Aldi sluit deuren niet vrijwillig'

En dus staan de partijen die eerst naast elkaar stonden, de gemeente en Aldi, morgen tegenover elkaar in de rechtbank. In de zaak (een spoedappèl) eist de gemeente dat Aldi de deuren sluit. Nieuwegein vindt het onaanvaardbaar dat ze dwangsommen moet betalen, terwijl Aldi de deuren openhoudt. Nieuwegein eist een dwangsom voor Aldi van 10.000 euro voor elke dag dat de winkel nog opengaat.
In een reactie laat de gemeente weten: "De gemeente heeft de Aldi verzocht de deuren vrijwillig te sluiten. Hier heeft de Aldi geen gevolg aan gegeven. Hierdoor is de gemeente genoodzaakt om een kortgedingprocedure te starten, om van Aldi te verlangen dat de huurovereenkomst voor de grond waarop de tijdelijke huurovereenkomst is gebouwd niet langer wordt uitgevoerd."
De vestiging van Aldi opende 14 december feestelijk de deuren
De vestiging van Aldi opende 14 december feestelijk de deuren © RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Rechter moet oordelen

Het is nu afwachten wat de rechter zal beslissen. In een eerdere zaak zei die dus dat het de verantwoordelijkheid van de gemeente is om ervoor te zorgen dat Aldi stopt. In het vonnis staat: "Dat de gemeente mogelijk problemen zal ondervinden om Aldi feitelijk de toegang tot de grond en de supermarkt te ontzeggen, zoals de gemeente stelt, is bij deze beoordeling niet relevant."
Nu de gemeente echter daadwerkelijk hekken heeft geplaatst die Aldi vervolgens weer heeft weggehaald, is het de vraag of het oordeel hetzelfde zal luiden. Het is nog onbekend wanneer de uitspraak volgt. Ondertussen stappen Nieuwegeiners ook vandaag weer voor boodschappen bij 'hun' nieuwe Aldi binnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.