Wat betekent het prijsplafond voor jou? 'Besparen blijft belangrijk'

© ANP
Provincie Utrecht - De afgelopen dagen stond de telefoon bij energiebedrijven roodgloeiend. Klanten hadden veel vragen over het energieplafond dat op 1 januari inging. Wat moet ik doen en wanneer zie ik het terug op de energierekening?
Klanten hoeven zelf niets te doen, zegt Puk van Meegeren bij Radio M Utrecht. "Het energiebedrijf berekent." Wel is het handig regelmatig het verbruik te checken, bijvoorbeeld via de app van het energiebedrijf, adviseert de energie-expert bij Milieu Centraal. "Dan hou je een vinger aan de pols."
Vanaf 1 januari kost een kuub gas maximaal 1,45 euro en een kilowattuur stroom 0,40 euro. Het prijsplafond geldt tot een verbruik van 1200 kuub gas en 2900 kWH. Daarboven geldt de marktprijs. De marktprijs voor een kuub gas ligt nu tussen de 2 en 3 euro. Voor mensen die gebruik maken van het warmtenet ligt het plafond op 47,48 euro tot een verbruik van 37 gigajoule. 1 gigajoule staat ongeveer gelijk aan 30 kuub gas.
Ongeveer 60 procent van Nederland gebruikt minder dan het gebruiksplafond. Maar dat wil niet zeggen dat zij met een gerust hart de verwarming weer kunnen aanzetten. "De 1,45 euro per kuub gas is nog altijd fors meer dan de 80 cent die wij twee jaar geleden betaalden", zegt Van Meegeren. "Dat oude bedrag komt ook echt niet meer terug. Het zal altijd hoger blijven dan twee jaar geleden. Daarom blijft energie besparen ook zo belangrijk." De zachte winter helpt volgens hem dan wel een handje. "Gemiddeld verbruiken wij dan 10 procent minder energie."

Onduidelijk

Wat het prijsplafond lastig maakt is dat het gebruiksplafond van 1200 kuub gas en 2900 kWH niet wordt berekend over een heel kalenderjaar, maar dat het afhankelijk is van het moment waarop je energiecontract is ingegaan. De overheid heeft het plafond verdeeld over de 365 dagen van het jaar en daarbij rekening gehouden met het gemiddelde verbruik op elke dag in het jaar. Zo is op een dag in januari het plafond hoger dan op een dag in juli, omdat we in de winter gemiddeld meer gas verstoken dan in de zomer.
Omdat niet elke jaarlijkse afrekening valt op 1 januari moeten de energiemaatschappijen uitrekenen welk gedeelte van het verbruik valt onder het prijsplafond van 2023, en welke deel van het verbruik nog in 2022 viel, zonder prijsplafond.
Een voorbeeld: de jaarafrekening van je gasrekening krijg je op 1 maart. Over de maanden januari en februari betaal je dan de 1,45 euro per kuub gas, tot een plafond van 410 kuub gas. Over de maanden maart tot en met december van 2022 betaal je nog het normale tarief, zonder plafond. Voor de rest van 2023 is er dan nog een gebruiksplafond van 790 kuub gas. Voor stroom geldt een verbruiksplafond van 620 kWh tot 1 maart en 2280 kWh voor de rest van het jaar.
Naar verwachting gaat het prijsplafond de schatkist veel minder kosten dan in eerste instantie werd gedacht. Doordat de gasprijs de afgelopen week flink zijn gedaald verwacht het kabinet 4,7 miljard kwijt te zijn, als de prijzen op het huidige niveau blijven. In oktober hing er nog een prijskaartje van 23,5 miljard aan het prijsplafond.
Evie Pasmans van De Geldzaak, een Utrechts initiatief dat mensen helpt met geldzaken, verwacht dat het prijsplafond wat verlichting gaat brengen, maar niet de hele situatie zal oplossen. Ook met het prijsplafond blijven de prijzen hoger dan vroeger, zegt zij bij Radio M Utrecht.
Het afgelopen kwartaal hielpen zij 400 Utrechters met hun geldzaken. Meer dan de helft van de vragen ging over de energierekening. De Geldzaak hielp hen met alle uitgaven op een rijtje te zetten, het aanvragen van toeslagen en de energievergoeding van de gemeente. Ook Pasmans adviseert hen het energieverbruik goed in de gaten houden. "Je moet niet denken: er is een prijsplafond, ik kan gerust de verwarming weer aanzetten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.