Aldi Nieuwegein blijft voorlopig open, nog geen uitspraak in juridisch getouwtrek rond gloednieuwe supermarkt

Nieuwegein - De net geopende Aldi in Nieuwegein blijft voorlopig open. De rechter deed vandaag nog geen uitspraak in het spoedappèl rondom de tijdelijke supermarkt in de nieuwbouwwijk Blokhoeve. De gemeente Nieuwegein had Aldi voor de rechter gesleept in een juridische strijd die inmiddels een soap te noemen valt.
De eerste scène van die soap? Die begon al een tijdje terug, toen de gemeente besloot een stuk grond aan Aldi te verhuren om er een tijdelijke supermarkt neer te zetten – voor zolang het definitieve filiaal even verderop nog niet af is. Een misstap, kunnen we inmiddels wel stellen. Andere supermarkten maakten namelijk vooralsnog succesvol bezwaar, omdat zij niet mochten meedingen op de locatie.
De vestiging van Aldi opende 14 december feestelijk de deuren
De vestiging van Aldi opende 14 december feestelijk de deuren © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Het openingsfeestje zat er al op en inwoners van Nieuwegein deden al boodschappen bij de gloednieuwe Aldi, toen de supermarkten en de gemeente – als verhuurder van de grond – tegenover elkaar in de rechtbank kwamen te staan. Die gaf de supermarkten gelijk: de gemeente had de Aldi niet zomaar mogen voortrekken.

Tienduizenden euro’s aan dwangsommen

Sindsdien hangt de gemeente een dwangsom boven het hoofd voor elke dag dat de Aldi tóch opengaat. De rechter wees de gemeente immers aan als verantwoordelijke partij. De gevolgen daarvan lopen aardig in de papieren. De gemeente dreigt inmiddels al voor tienduizenden euro's aan dwangsommen te moeten betalen.
En zo kwam het, dat de gemeente afgelopen maandagochtend hekken plaatste om de ingang van de Aldi te blokkeren. Die werden vervolgens weer weggehaald door medewerkers van de supermarkt en de winkel ging opnieuw open. “De gemeente zit klem”, antwoordde de advocaat van de gemeente vandaag in de rechtbank op de vraag waarom die vandaag tegenover haar eigen huurder staat.

Verbolgen inwoners

Op sociale media regent het inmiddels verbolgen reacties over het getouwtrek rond de tijdelijke Aldi. “Ik snap hier niks van; waarom hebben ze niet eerder bezwaar gemaakt?”, vraagt een inwoner zich af. Terwijl een ander schrijft: “Waarom moet er weer de zoveelste Jumbo of Albert Heijn komen, terwijl we in Nieuwegein nog geen Aldi hebben?”

Over de rol van de gemeente zijn de reacties niet mals. Zo zegt iemand: “De gemeente heeft zelf verhuurd en daagt Aldi nu voor de rechter. Belachelijk. Gemeente Nieuwegein, ga je schamen.” Veel inwoners laten weten te zullen balen als de Aldi de deuren weer moet sluiten. “Eindelijk een supermarkt en dan krijg je dit”, valt te lezen.

Gemeente aan het woord

De gemeente liet weten zich te hebben ingezet om het eerdere oordeel van de rechter uit te voeren. Die oordeelde letterlijk dat de gemeente “geen verdere uitvoering” mag geven aan de huurovereenkomst tussen de gemeente en Aldi. Indirect betekent dat dat de deuren van Aldi dicht moeten.
Dat kan de gemeente alleen niet zonder medewerking van Aldi, betoogde haar advocaat vandaag. Hij wees op contact met Aldi hierover én de geplaatste hekken. “Niet alleen in woorden, maar ook in daden” zou de gemeente volgens de advocaat hebben laten zien haar best te hebben gedaan om het openhouden van Aldi te stoppen.
Aldi zelf zei verbaasd te zijn over het feit dat de winkel vandaag tegenóver de gemeente stond, terwijl Aldi tot nu toe steeds “vrij baan heeft gekregen van de gemeente”. Volgens haar advocaat is het Aldi’s goed recht om de winkel open te houden: er is immers een getekend huurcontract, is het argument. “Aldi voelt zich kind van de rekening”, zei hij.

Politici stellen vragen

Na de berichtgeving van onder meer RTV Utrecht over de rechtszaken rond de Aldi gisteren heeft het CDA in Nieuwegein vragen ingediend. De partij schrijft: “Met stijgende verbazing heeft de CDA-fractie kennisgenomen van de publiciteit over het juridische steekspel tussen een groep Nieuwegeinse supermarkten, de gemeente en Aldi over de tijdelijke Aldi-supermarkt in de wijk Blokhoeve.”

De lokale partij wil bijvoorbeeld weten waarom de gemeente Aldi heeft voorgetrokken en andere supermarkten niet zag als serieuze gegadigden om de gemeentegrond te huren en er een filiaal te openen. De partij vraagt ook naar wat de juridische procedure de gemeente inmiddels heeft gekost.

Ook D66 Nieuwegein heeft vragen ingediend. De partij vraagt het college of er onderzoek is gedaan om vast te stellen dat Aldi de enige gegadigde zou zijn voor de betreffende locatie. D66 benadrukt dat raadsleden voortaan "volledig inhoudelijk geïnformeerd" willen worden over de supermarktkwestie.

‘Miljoenen geïnvesteerd door Aldi’

“Er zijn miljoenen geïnvesteerd, er zijn échte mensen aan het werk en er doen échte mensen boodschappen bij deze winkel”, betoogde de advocaat. Aldi zou bovendien alvast een klantenkring willen opbouwen voor de definitieve winkel die in de toekomst even verderop zal openen. De advocaat: “De belangen om Aldi open te houden wegen zwaar.”
En dan hebben we nog de andere supermarkten, die dus eerder al voor de rechter stonden tegenover de gemeente én waartussen nog een bodemprocedure loopt. Zij besloten zich te voegen bij de gemeente, die in déze zaak dus eiste dat de Aldi voorlopig de winkel sluit. “De Aldi moet daar weg”, vinden zij. Zij hadden ook de kans willen hebben om er een filiaal te openen.
Deze Nieuwegeiners doen boodschappen bij de nieuwe Aldi: ‘Concurrentie goed voor prijs’

Afloop

Eerder lieten zij via hun advocaat al weten: “Door onderhands te verhuren aan Aldi, heeft de gemeente Aldi onterecht voorgetrokken. De gemeente had alle geïnteresseerden gelijk moeten behandelen door hen ruimte te bieden om mee te dingen naar de huur van de tijdelijke supermarktlocatie.”
De afloop van deze “soap”? Die laat nog even op zich wachten. De uitspraak volgt uiterlijk 19 januari. En dus kunnen Nieuwegeiners in ieder geval tot die tijd boodschappen doen bij 'hun' nieuwe Aldi.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.