Oppositiepartijen verbolgen over supermarktoorlog in Nieuwegein: 'Dit gaat de gemeente veel geld kosten'

© RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
Nieuwegein - Raadsleden van vooral oppositiepartijen in Nieuwegein zijn verbijsterd over het juridisch getouwtrek rond de nieuw geopende Aldi. De politici zeggen niets te hebben geweten van de rechtszaken die inmiddels gaande zijn rond de winkel. Ze maken zich bovendien zorgen over het geld dat de gemeente dit gesteggel gaat kosten.
"Als ik het in één woord moet samenvatten, dan vinden we het eigenlijk gewoon gepruts", zegt D66-fractievoorzitter Tom Verhoeve. "Amateuristisch, knullig... Je kunt er allerlei kwalificaties aan hangen, maar het is gewoon niet goed", aldus CDA-raadslid Gerben Horst. Raadsleden in Nieuwegein spreken zich vandaag fel uit over het gesteggel rond de tijdelijke supermarkt in de nieuwbouwwijk.

Supermarktoorlog in Nieuwegein

In de nieuwbouwwijk Blokhoeve komt over een paar jaar een Aldi. Om tot die tijd alvast een tijdelijke 'noodsuper' te kunnen openen, verhuurde de gemeente verderop grond aan Aldi. Andere supermarkten maakten echter bezwaar; zij hadden op die plek immers ook een filiaal willen openen. Rechtszaak na rechtszaak wordt al over deze kwestie gevoerd. In de rechtbank wordt intussen gesproken van een ware supermarktoorlog.

Verhoeve: "Als je een vergunningstraject start, dan stel je dat open voor meerdere partijen. Dat ze direct in zee zijn gegaan met Aldi, blijkt volgens de rechter niet te kunnen. Dat zou je als gemeente echt moeten weten." Raadslid Jacqueline Verbeek van ieders Belang zegt persoonlijk aan het college te hebben gevraagd waarom andere supermarkten geen kans kregen. "Ik moest me er niet mee bemoeien", zou het antwoord daarop zijn geweest.
Inmiddels dreigt de gemeente tienduizenden euro's aan dwangsommen aan de supermarkten te moeten betalen als Aldi openblijft. Die winkel zegt op zijn beurt de schade bij een gedwongen sluiting op de gemeente te verhalen. "Linksom of rechtsom: dit gaat de gemeente heel veel geld kosten", vreest Horst. Raadsleden benadrukken dat het gaat om gemeenschapsgeld.
Oppositiepartijen verbolgen over supermarktoorlog in Nieuwegein: 'Dit gaat de gemeente veel geld kosten'
Die grote supermarkten gunnen elkaar het licht in de ogen niet
Inwoner bij de Aldi
De kwestie houdt inwoners ook bezig. "Hadden ze dit van tevoren niet kunnen bedenken? Er zijn toch beleidsmedewerkers die de procedures kennen?", vraagt een vrouw zich hardop af, voordat ze de Aldi binnenloopt. "Die grote supermarktketens gunnen elkaar het licht in de ogen niet", meent een ander. Weer iemand anders is bang dat de gemeentelijke belastingen omhoog zullen gaan door de procedures.

'Zaak kwam uit de lucht vallen'

Inmiddels weet menig Nieuwegeiner van het getouwtrek rond de supermarkt, maar voor meerdere raadsleden kwam de zaak begin deze week compleet uit de lucht vallen. "Wij werden eerst geïnformeerd door de media", zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Madelon Voorthuijsen. Ook Sander Feenstra van de VSP werd verrast door het nieuws in de media. "Heel jammer."
Hij is bovendien kritisch op het handelen van het college. Feenstra: "De gemeente hoort zich transparant op te stellen voor alle partijen die interesse hebben in een bepaalde locatie in het kader van een betrouwbare overheid. Het college heeft daar echt steken laten vallen." Ook Haseena Bakhtali van Stadspartij Núwegein wil weten waarom andere supermarkten niet de kans kregen om zich op de locatie te vestigen. "Het is ongelooflijk."
CDA-raadslid Gerben Horst is kritisch over de kwestie rondom de Aldi
CDA-raadslid Gerben Horst is kritisch over de kwestie rondom de Aldi © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Hoe kon dit uiteindelijk gebeuren, wil ook Aiofe Derriks weten. Het raadslid van De Unie zegt wel begrip te hebben voor de gemeente "die de Aldi waarschijnlijk wilde binnenhalen om een zo gevarieerd mogelijk aanbod voor inwoners te creëren. Dat heeft alleen wel geleid tot de nodige narigheid. Ik hoop maar dat het de gemeente geen klauwen met geld gaat kosten."

'Inwoners de dupe'

Coalitiepartijen zijn terughoudend met het geven van een inhoudelijke reactie en benadrukken dat de situatie vervelend is voor inwoners. Zo zegt Alma Feenstra van GroenLinks (de partij achter verantwoordelijk wethouder Marieke Schouten): "We merkten bij inwoners vooral dat ze blij zijn dat er een supermarkt is gekomen en nu zitten we in een heel vervelende situatie." De wethouder zelf wil verder niet inhoudelijk reageren zolang de kwestie nog onder de rechter is.
Meerdere partijen hebben inmiddels vragen ingediend over het gedoe rond de supermarkten. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe het kon gebeuren dat de andere supermarkten zijn gepasseerd en waarom de raad "niet is geïnformeerd". En dus wacht zowel in de rechtbank als in de gemeenteraad een stevig debat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.