Eigenaar Kool Transport vraagt faillissement aan na doodsbedreiging

© Google Streetview
Vianen - Een van de eigenaren van Kool Transport uit Vianen heeft faillissement aangevraagd vanwege bedreigingen aan het adres van de directie. Het bedrijf, dat in april vorig jaar werd overgenomen door het inmiddels failliet verklaarde FST Group, zou in grote problemen zijn gekomen nadat een groep werknemers het niet eens was met de plannen voor het bedrijf. Als gevolg daarvan zou een deel van de werknemers, die mede-eigenaar Gert Bras 'raddraaiers noemt', zich massaal ziek hebben gemeld en onjuistheden hebben verspreid. Daarnaast werd deze week bekend dat de politie signalen kreeg dat er mensen waren die 'plannen hadden om de directie dood te schieten'.
Dat meldt vakblad Transport Online.
Bras vertelt aan het vakblad dat de signalen "absoluut onverteerbaar en onacceptabel" zijn. Hoewel er onderzoek wordt gedaan naar de herkomst hiervan, staat de woning van de mede-eigenaar onder verscherpt toezicht.
Kool Transport zou de leiding van het bedrijf om verschillende redenen tijdelijk bij anderen hebben neergelegd, met ondersteuning van FST Group. Het doel van de overname was om een aantal grote klanten onder te brengen bij Kool Transport om zo gebruik te maken van hun expertise. Ook zou het bedrijf profiteren van de omzet en het resultaat. Volgens Bras was afgesproken dat de eerste 6 maanden na de overname er een overdracht van kennis, ervaring en werkzaamheden zou zijn, maar die afspraak is niet nagekomen.
Een deel van de werknemers was niet gecharmeerd van de plannen en ideeën die de directie had, vertelt Bras. De top van het bedrijf zou vanaf het begin te maken hebben gekregen met onrust, roddels over betalingsmoraal en actieve vormen van obstructie. De mede-eigenaar van Kool Transport laat weten dat dit leidde tot veel onrust bij klanten en leveranciers.

'Massaal ziek'

In oktober zou een aantal zich massaal ziek hebben gemeld. Daarnaast zouden roddels over de slechte betalingsmoraal actief gedeeld zijn bij klanten en leveranciers van het transportbedrijf. Ook werd het verhaal verspreid dat een aantal boze chauffeurs geen loon zou hebben gehad en dit aan de media hebben gemeld.
Dat laatste is onzin, zegt Bras daarover. De voorschot en het loon werd altijd netjes betaald. "Maar je kunt je nou eenmaal niet verdedigen tegen dit soort roddelpraat en achterklap", zegt de mede-eigenaar van Kool.
Deze onzekerheid heeft tot gevolg dat klanten naar andere transporteurs gaan zoeken. "Er rest ons nu helaas geen andere mogelijkheid dan dat een faillissement of surseance moet worden aangevraagd", zegt Bras.

Vakbond: nogal wat verwijten

Svenja de Groot van Stichting VNB, die opkomt voor de belangen in het beroepsgoederenvervoer, laat weten dat er veel onrust is onder de chauffeurs. Dit begon nadat de tankpas van chauffeurs niet meer werkte en tolkastjes werden afgesloten. Hierdoor hebben werknemers, die letterlijk stil stonden, geld voorgeschoten voor de werkgever. Daarnaast werd ook het salaris niet tijdig overgemaakt en ontvingen de werknemers geen loonstroken meer.
"Hierdoor zijn de emoties hoog opgelopen", vertelt De Groot. "En dat begrijp ik wel. De chauffeurs hebben te maken met veel onzekerheden en in deze tijd is dat slopend." Dat een deel van hen serieuze bedreigingen naar de directie heeft geuit kan ze niet begrijpen. "Dan ga je wel heel ver."
Het VNB wil inventariseren waar de chauffeurs die zich bij VNB hebben gemeld nog recht op hebben als het gaat om hun salaris of voorschotten die ze hebben gedaan voor het bedrijf. Het gaat om ongeveer 20 procent van de gedupeerde chauffeurs.
Op 10 januari is er onder het personeel een gezamenlijke bijeenkomst in Utrecht die georganiseerd worden door CNV en VNB. Bij het oude Kool Transport zouden zo'n 80 tot 90 chauffeurs werkzaam zijn.
RTV Utrecht heeft ook mede-eigenaar Gert Bras om een reactie gevraagd. Om veiligheidsredenen wil hij vooralsnog niet reageren op vragen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.