Uitgaan na corona: waarom het vaker misgaat met drugs

© Pexels
Utrecht - Hij zat niet zo lekker in zijn vel de laatste tijd. Xtc, de liefdesdrug, zou hem zijn zorgen wel doen vergeten. Ware het niet dat hij per ongeluk 2C-B in nam, een tripmiddel dat ernstige gevolgen kan hebben.
Wat een leuke avond met een pilletje had moeten worden, loopt helemaal verkeerd af voor de Utrechter. En hij is niet de enige. Na de lockdowns van 2021 waren er meer incidenten met drugsgebruik in het uitgaansleven. Dat heeft het Trimbos-instituut in Utrecht onderzocht. Vooral jongeren overkwam dit vaak.
Wij vroegen de volgers op de Instagram van RTV Utrecht naar hun ervaringen. 430 mensen vulden de poll in. 14 procent daarvan zegt weleens een slechte ervaring te hebben gehad met drugs tijdens het uitgaan.
"Mensen gingen 'bad' en moesten kotsen. We moesten een ambulance bellen", deelt iemand zijn ervaring. "Ik werd aangevallen door een groep studenten die hadden gesnoven", laat een ander weten. "Ik zag hoe lachgas middenin de club werd verkocht aan minderjarigen", vult een Instagram-volger aan.
Dit vertellen onze Instagram-volgers over hun ervaringen met drugs tijdens het uitgaan
Vooral met xtc ging het mis. Tweederde van de gemelde incidenten op feesten in de zomer en het najaar van 2021 kwam door xtc-gebruik. Dat was meer dan vóór de coronapandemie. Toen was bij ruim de helft van de incidenten op feesten xtc in het spel.
De slachtoffers zijn jong: de gemiddelde leeftijd was 22 jaar. En 4 procent van de incidenten vond zelfs plaats bij minderjarigen.

Waarom gaat het vaker mis?

Jonge gebruikers hebben niet meegekregen van anderen hoe het is om xtc te gebruiken, zegt het Trimbos-instituut. "Dat verklaart waarom in deze groep de ernst van de incidenten groot was. In ernstige gevallen kunnen epileptische aanvallen optreden", zegt arts-epidemioloog Esther Croes.
In het Utrechtse uitgaansleven lijken vooral pepmiddelen (zoals speed, cocaïne en xtc) populair. Dat ziet ook agent Lars Maarseveen. "In het contact met kroeg- en clubeigenaren hoor ik dat er veel spullen gevonden worden op de wc's. Denk aan van die kleine papiertjes waarin pepmiddelen worden gevonden."
'Elk geval is er één te veel'
Lars Maarseveen, wijkagent horeca
Maarseveen is wijkagent horeca in de binnenstad. Hij moet het Utrechtse nachtleven veilig én drugsvrij houden. Bij incidenten heeft hij daar een nachttaak aan. "Vooral bij jonge mensen zien we dat het misgaat. Ze weten vaak niet wat de invloed is op hun eigen lichaam als ze drugs gebruiken."
"Elk geval is er één te veel", zegt Maarseveen. Om dit soort incidenten de kop in te drukken, heeft de horeca-agent veel contact met clubeigenaren en portiers. "We zijn als het ware een grote puzzel in de binnenstad. We hebben veel contact met elkaar over wat we zien. Het grootste werk zit 'm in de preventie. Als het nodig is, dan treden we op."
Een nacht op pad met wijkagent horeca Lars
De agent is tijdens het werk extra alert op personen die onder invloed zijn. "Vaak kun je dat meteen zien in iemands gezicht. Meestal is het in combinatie met alcohol. Dan gooien ze er nog een beetje pepmiddel bij, om de avond langer te laten duren. Dat zien we vaak terug in het uitgaansgebied."

Alarmerend

Juist die combinatie van middelen is alarmerend, zegt het Trimbos-instituut. "Je hebt geen idee hoe je lichaam gaat reageren op de combinatie van drugs met alcohol, of andere soorten drugs", zegt arts-epidemioloog Esther Croes.
Hoe voorkom je dat het bij jou misgaat? We vroegen het aan de experts van het Trimbos-instituut:
De verantwoordelijkheid ligt dus grotendeels bij jezelf, maar ook Utrecht wil dit aanpakken. De gemeente is bezig met het opstellen van een Nachtvisie, waarin bepaald wordt hoe het Utrechtse nachtleven leuker en veiliger kan. "De nachtcultuur geeft Utrechters de gelegenheid om te ontspannen, zichzelf te ontdekken en plezier te maken. Dat gaat voor sommige bezoekers gepaard met middelengebruik. De gemeente wil de risico’s voor de gezondheid beperken", zegt een woordvoerder.
Dat doen ze onder andere met speciale preventieprogramma's en door voorlichting en training te geven aan jongeren, ouders en personeel in het nachtleven.
Uit een enquête uit 2022 blijkt dat 13 procent van de ondervraagde Utrechters zich onveilig voelt tijdens het uitgaan en 10 procent zeer onveilig. Om daar meer inzicht in te krijgen, houdt de gemeente in het voorjaar een nieuw onderzoek onder uitgaanspubliek en horecaondernemers. Dat onderzoek vindt iedere drie jaar plaats, maar werd de afgelopen jaren niet gedaan door de lockdowns en de coronacrisis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.